1971 Volkswagen Baja Bug: Paljon hupia reilulla 7000 eurolla!

Bringatrailer.com on suosittu Jenkkilän autonmyyntisivusto, jota suomalaistenkin kannattaa kytätä hyvien löytöjen toivossa. Viime vuoden toukokuussa sivustolla oli myynnissä vuosimallin 1971 Kupla-Volkkarin pohjalle rakennettu Baja Bug, eli Volkkarin ”ranta-auto”. Tätä nimitystä käytetään vanhemmista Kuplan malleista, ja usein juuri viimeisistä ”klassikko-Kuplista” vuosilta 1970-79, joista on rakennettu maastokelpoinen avoauto. Nämä hauskanpitolaitteet on tehty lähinnä aavikoille, hiekkadyyneille ja rantahietikoille, joissa päätee nauttimaan lämmöstä, ulkoilmasta ja pehmeästä sannasta renkaiden alla.

Myynti-Kupla oli kunnostettu ja muutoskatsastettu 2000-luvun alussa. Tuolloin auto oli varustettu lasikuituisella Baja-tyylin korilla, General Grabber AT-2 renkailla, korotetulla iskunvaimennuksella, Hellan lisävaloilla, Pioneerin äänentoistojärjestelmällä ja turvallisuusnormit täyttävällä hitsatulla turvakehikolla. Kuplan ilmajäähdytteinen neloskone on jo 50-luvulta saakka vaikuttaneen legendaarisen Kupla-virittäjä Gene Bergin virityspajan vuonna 2000 rakentama. Veto välittyy takarenkaille nelilovisen manuaaliaskin kautta. Auton Kaliforniasta hakenut ostaja sai kylkiäisinä kattavat dokumentit auton rakennusvaiheista, sekä peräti noin 200 valokuvaa, kuinka se on alkujaankin rakennettu täyttämään myös sikäläiset tiukat päästönormit.


Auton lokasuojat on muokattu 15-tuuman vanteille paksuprofiilisine maastorenkaineen. Lisäksi konepeiton alaosaan on muotoiltu lippa, ja etu- ja takapuskurit on korvattu paremmin maaston kolhuja kestäviksi metalliputkivalmisteiksi. Valkoinen väri tuo autoon kepeää tunnelmaa, ja tummennetut ikkunat tälle kontrastia. Harmaa sisustus pitää sisällään karvamatolla päällystetyn kojelaudan, sekä keltaisia yksityiskohtia tuomaan väriä kabiiniin. Luonnollisesti alkuperäisestä sisustasta ei ole juurikaan mitään jäljellä. Nopeusmittari on sentään alkuperäinen, ja siitä löytyvä lukema kertoo autolla ajetun vain 32 500 mailia, eli 52 000 kilometriä.

Kuvissa ja paperilla Kupla näyttää hintaisekseen varsin hyvältä kaupalta. Tietenkään Suomessa moiselle keksinnölle ei löytyisi käyttöä kuin korkeintaan muutamana hassuna kesäkuukautena. Silti hyvällä maulla ja ilmeisen huolella rakennettu Baja Bug on oikeissa olosuhteissa varmasti hauska peli, sillä nimenomaan hauskanpitoonhan nämä ovat alun perin tehtykin.