22-vuotias Jutta Haverinen on Suomen kuumin stunttidriftaaja

Jutta Haverinen
Kuva: Michelle Kick

Kansainvälisestikin tunnettu stunttidriftaaja Jutta Haverinen on lähtöisin Vantaalta, mutta hänet tunnetaan myös USA:ssa, jossa hän on niittänyt mainetta muun muassa Power Rangers tv-sarjan stuntkuljettajana, ja Saksassa, jossa hänet tunnetaan ”Vihreän helvetin”, eli Nürburgringin moottoriradan luottokuljettajana.

Jutta Haverinen
Jutta Haverinen Power Rangers -sarjan kuvauksissa. Kuva: Emotiveimagen

USA:ssa Power Rangersin kanssa yhteistyöhön Haverinen päätyi sitä kautta, että jenkkiläinen formula drift-kuljettaja Matt Field oli kysellyt Facebookin välityksellä, että tunteeko kukaan ammattilaisnaiskuljettajaa kyseiseen pestiin. Tähän kyselyyn oli heti ilmoittautunut 20 paikallista taidokasta naiskuljettajaa omilla autoillaan, mutta nähtyään Haverisen ajovideot, niin Field halusi tämän suomalaisen hurjapään videolle ja hommasi hänelle myös auton.

Tällä hetkellä Jutta työskentelee useamman autoihin liittyvän projektin kanssa ja suunnitelmissa olisi kilpailla tulevana kautena myös Suomessa. Upealla nuorelle naiselle on tarjoutumassa taas uusia projekteja lisää, mistä tosin kuullaan vasta lähempänä julkaisuajankohtaa. Vihjeenä – on mahdollista että Haverinen ajaa jatkossa ison brändin alla suoraa ja kovaa, sekä siirtyy virallisesti ammattikuljettajaksi.


Jutta Haverinen
Jutta Haverinen Kaliforniassa Golden Gate-sillan lähistöllä, allaan driftaukseen tuunattu Pontiac. Kuva: Stefani Eftimo

– Ajaminen tulee minulta takaraivosta, yleensä menen kylmiltään kisoihin laina-autolla oman ”liikkuvuuteni” vuoksi. Show-ajo on mun juttu, nautin siitä itse yhtä lailla kuin yleisönikin. Naisena saatetaan ensin epäillä, että osaakohan se edes ajaa. Loppujen lopuksi naiseudesta on kuitenkin hyötyä siinä mielessä, että huomion saaminen on paljon helpompaa, naurahtaa aurinkoinen Haverinen.

Jutta Haverinen
Jutta Haverinen Power Rangers -sarjan kuvauksissa. Kuva: Emotiveimagen

Lajin edustajista vain 3% naisia

Suomessa on tällä hetkellä noin sata drifting-kuljettajaa, joista noin puolet on aktiivisia kilpailijoita. Sadasta kuljettajasta naisia on vain kolme. Haverinen kannustaakin viemään lapsia sukupuolesta riippumatta moottoriurheilun pariin ja häntä itseään esimerkiksi harmittaa se, ettei häntä tajuttu lapsena viedä kokeilemaan kilpa-ajoa kartingin merkeissä.

– Moottoriurheilu ei ole sen vaarallisempaa kuin mikään muukaan harrastus, omalle kohdalle on ainoastaan kerran tapahtunut pienimuotoista kolhiintumista ja sekin vain autolle, kertoo Haverinen.

Driftingissä kuljettajan on hallittava ajoneuvonsa käsittely muuttuvissa rataolosuhteissa. Virallisissa drifting-kilpailuissa haetaan parasta kuljettajaa, joka pystyy kuljettamaan autonsa maksimaalisella nopeudella oikeata ajolinjaa pitkin, pitämällä auton koko arvostelualueen matkalla maksimaalisen suuressa luistokulmassa. Tämän lisäksi kilpailijan tulee suorittaa sujuvat ja nopeat suunnanmuutokset ilman turhia korjaamisia auton kulmassa tai kaasun asennossa, kertoo AKK:n Drifting lajiryhmän puheenjohtaja Teppo Laukkanen.