50-vuotta täyttävä moottoripyöräelokuva Easy Rider on 60-luvun merkittävimpiä amerikkalaiselokuvia.

Dennis Hopperin vuonna 1969 ohjaama ”Easy Rider – matkalla” ei ole 50 vuoden aikana menettänyt alkuvoimaista tehoaan sitten ensi-iltansa. Kun Steppenwolfin ikivihreä ”Born to be Wild” pärähtää alussa käyntiin tietää katsovansa jotain legendaarista. Huumerahoja Amerikan lipulla koristellussa bensatankissaan kuskaavat motoristit Wyatt (lempinimeltään osuvasti ”Captain Americaa” esittävä Peter Fonda) ja Billy (Dennis Hopper) ovat edelleen kiehtovia henkilöhahmoja Vietnamin sodan repimästä Yhdysvalloista. Kun matkaan lyöttäytyy vielä myöhemmin Jack Nicholsonin esittämä alkoholisoitunut juristi George Hanson, on kasassa varsin viihdyttävällä tavalla yhteiskunnan eri puolia edustava pääosakolmikko.

Elokuvan sodan- ja kapitalismin vastaisuudesta, sekä hippiliikkeen ihannoimisesta on yhtä monta tulkintaa, kuin elokuvan nähneitäkin. Kun Wyatt ja Billy matkaavat road movie –hengessä Los Angelesista tuntemattomaan itään, ja pysähtyvät matkallaan hippikommuunissa, he näkevät Amerikkaa ravisuttaneen hippiaatteen ulkopuolisina seuraajina. Kaksikko ei löydä kotiaan yhteiskunnasta pakoa hakevasta kommuunista, vaan he jatkavat matkaansa kohti New Orleansia, jossa pidetään vuotuinen Mardi Gras –juhla. Se, että parivaljakko myöhemmin sortuu juhlan aikana huumeisiin ja naisiin ei tee sekään heistä hippejä, vaan inhimillisiä ihmisiä heikkouksineen ja himoineen.


Matkan aikana kohdatut junttikylän paikalliset asukkaatkin jäävät nekin yhtä vieraiksi matkalaisille. Provosoinniksi riittää Wyattin Amerikan lipun väreihin maalattu moottoripyöräkypärä, sekä pitkätukkaisen Billyn hippimäisen epäsiisti ulkomuoto. Lienee sanomattakin selvää, että luvassa on vähintään vankilareissun edestä vaikeuksia, jossa onneksi tavataan lisää dynamiikkaa kaksikolle tuova Nicholsonin suorapuheinen juristin retku. Elokuvaa katsoessa valtaa tunne henkilöhahmoista, jotka ovat jääneet keskelle selkkausta, jota eivät ymmärrä, eivätkä halua olla siinä myöskään mukana. Vietnamin sota on kolmikolle kaukainen asia, sillä pohjimmiltaan kyse on heille vain huumeiden salakuljettamisesta, ja siitä saadusta rahallisesta voitosta. Billy ja Wyatt ovat nykyajan omaa tietään kulkevia lainsuojattomia kauppamiehiä, jotka yrittävät vain selvitä kaoottisessa maailmassa.

Unkarilaissyntyisen mestarikuvaajan László Kovácsin tallentamat road tripin maisemat hehkuvat myyttisen jylhää Amerikkaa parhaimmillaan, ja elokuvan leikkauskin on säilynyt pienine kuvausteknisine kikkoineen tuoreena. Elokuvan chopper-Harrikoista on tullut vähintään yhtä ikonisia kuin itse leffastakin, ja kun viulunvingutuskin ymmärrettiin jättää pois rock-henkisen soundtrackin tieltä, on käsissä hyvin aikaa kestänyt rajoja rikkonut merkkiteos. Kokonaisuus kääritään vielä äärimmäiseen tylyyn lopetukseen, joka onnistui vain Easy Riderin kaltaisessa pienen budjetin independent-elokuvassa. Joskus on vain terapeuttista nähdä muutakin kuin sokerisiirapilla kuorrutettuja, ja voitontavoittelun nimissä siloiteltuja Hollywood-loppuja.

Katso alta elokuvasta tehty ”Born to be Wild” -musiikkivideo!