70-luvun kulttielokuvassa Batmobilen luojan auto oli julma ja kauhua herättävä murhaaja.

70-luku oli modernin kauhuelokuvan syntymäjuhlaa. Jo ”Elävien kuolleiden yö” vuodelta 1968 ravisteli elokuvamaailmaa armottomalla, ja jopa yhteiskuntakriittisellä näkemyksellään. Seuraava vuosikymmen olikin jo kokonaisuudessaan merkittävä kauhuelokuvien kannalta, sillä varsin moni nykyajan kauhupätkä on velkaa juuri 70-luvun yönhämäristä ponnistavalle elokuvalle.

”Manaaja” (1973) ja ”Ennustus” (1976) ammensivat kauhua kristinuskon teemoista. USA:lle häpeälliseksi muodostunut Vietnamin sota säteili elokuvamaailmaankin, kun selittämätöntä pahaa oloa purettiin monin tavoin. ”Teksasin moottorisahamurhaaja” (1974) oli yhdenlainen kannanotto autioituvasta maaseudusta, joka näyttäytyi tavallisille kaupunkilaisille alati pelottavampana paikkana. ”Tappajahai” (1975) löysi verenhimoisen tappajan meren syvyyksistä, joka vaani kuin sukellusvene pinnalla odottavia viattomia uhrejaan. ”Halloween” (1978) esitteli kokonaan uuden kauhuelokuvien alagenren nuorista murhaajan kynsissä. Nämä slasher-leffat ovat säilyttäneet suosionsa useiden jatko- ja uusintaversioiden, sekä samaa teemaa hyödyntävien nykykauhuelokuvien muodossa.


70-luku oli myös öljykriisin vuosikymmen, kun havahduttiin todellisuuteen, jossa amerikkalaiset pyörillä kulkevat valtavat bensanielut eivät saaneetkaan loputtomasti halpaa polttoainetta tankkiensa syövereihin. 60-luvulla alkunsa saanut hippiaate näki autoilun maailmaa saastuttavana pahana, ja kukkaislasten mielissä olikin paluu luonnonmukaisuuteen. Tällainen autoilua kyseenalaistava epävarma ilmapiiri oli otollista aikaa myös kauhuelokuvalle, jossa auto itsessään oli paha murhaaja, sekä kaiken pelon alku ja lähde.

”The Car” –niminen amerikkalainen kauhuelokuva vuodelta 1977 ei varmasti ole mitään oscarin-arvoista viihdettä, mutta aikansa teoksena automiehelle varmasti näkemisen arvoinen. Valitettavasti elokuva on näillä leveysasteilla sen verran harvinainen tapaus, että en ole sitä koskaan omin silmin päässyt todistamaan. Elokuvan pääpahis on kuitenkin saanut alkunsa Lincoln Continental Mark III Coupena. Fordin lippulaiva on kuitenkin miltei tunnistamattomissa, sillä sen on modannut elokuvaa varten itse George Barris, joka muistetaan ennen kaikkea Batmobilen isänä. Saataisiinko näin 41 vuoden jälkeen elokuvan ensiesitys Suomen televisoon, vai vieläkö kauhuleffat koetaan täällä kieltojen luvatussa maassa paholaisen viihteenä?