Apple heitti pyyhkeen kehään – autoprojekti tuli tiensä päähän jo nyt

Julkisuudessa on liikkunut jo pitkään tietoja tekonologiajätti Applen omasta autoprojektista. Yritys perusti jopa salaisen tuotekehityslaboratorion Saksaan, jossa ”Project Titaniksi” nimettyä tulevaisuuden kulkupeliä kehitettiin. Auton piti alun perin tulla markkinoille jo vuonna 2019, mutta projektin hidastumisesta on saatu merkkejä viime kuukausina. Heinäkuussa huhuttiin, että lanseerausta joudutaan siirtämään vuoteen 2021 asti, ja pari kuukautta myöhemmin Apple irtisanoi ilmeisesti kymmeniä autoprojektin työntekijöitä.

Nyt uutistoimisto Bloomberg on saanut sisäpiiriläisiltä tietoonsa, että koko kunnianhimoinen autohanke on kuopattu lopullisesti. Apple aikoo jatkossa keskittyä vain autonomisten autojen softaan, ja satoja työntekijöitä on siirretty eri yksiköihin tai laitettu kilometritehtaalle.

Omenafirman autoprojektissa on ilmeisesti kärsitty epäselvästä strategiasta, johdossa tapahtuneista muutoksista ja toimitusketjun ongelmista. Eräs sisäpiirin henkilö kuvaa flopannutta projektia suorastaan uskomattomaksi johdon epäonnistumiseksi, joten homma ei  mennyt ihan putkeen.


Jatkossa Apple ei ole enää kehittämässä kokonaan uutta autoa, vaan tavoitteena on muodostaa kumppanuuksia nykyisten autonvalmistajien kanssa autonomisissa autoissa tarvittavan softan ja sensorien kehittämiseksi. Applen johto on antanut jäljelle jääneelle tiimille ensi vuoden loppuun asti aikaa osoittaa, että itsestään ajamisen mahdollistava järjestelmä toimii käytännössä. Tämä tarkoittaa myös simulaattorien rakentamista systeemin testaamiseksi. Omppumerkin strategiamuutos oli kova isku autoa kehittäneelle tiimille, josta merkittävä osa teki perinteistä autoinsinöörityötä mm. korirakenteen ja alustan kehityksen parissa.

Autoprojektin hankaluuksia kuvaa hyvin se, että monet avainhenkilöt lähtivät eri tehtäviin tämän vuoden kuluessa. Hankkeen pitkäaikainen päällikkö Steven Zadesky jätti Applen tämän vuoden alkupuolella, ja autonomisen ajamisen erikoisasiantuntija Bart Nabbe siirtyi elokuussa uuden sähköautovalmistaja Faraday Futuren palvelukseen. Applen eri johtajat eivät myöskään päässeet yksimielisyyteen siitä, kuinka projektia olisi pitänyt kehittää. Lisäksi Applen ehtoja täyttäviä alihankkijoita oli hankala löytää osavalmistajiksi, mikä taisi olla viimeinen naula Applen oman auton arkkuun.