Arizonassa ei ole juhannuskelit – kymmeniä lentoja peruttu kuumuuden vuoksi

Vaikka Suomessa tuntuu siltä, että ilmaston lämpeneminen tarkoittaa paremminkin sen kylmenemistä, jossain päin maailmaa on todella kuuma.

Phoenixissa, Arizonan osavaltion lämpömittarit ovat paukutelleet 120 Fahrenheitin lukemia, mikä tarkoittaa meille tutumpina Celsiusasteina lähes +49 asteen lämpötilaa. Saunassa tämä ei vielä tunnu missään, mutta lämpö vaikuttaa dramaattisesti lentokoneiden lentokykyyn.

Lentoja operoiva American Airlines on joutunut perumaan peräti 43 lentoa, sillä ilma on yksinkertaisesti liian kuuma pienemmille lentokoneille, eli 50-100 paikkaisille Bombardier CRJ -koneille. Kyseisen konetyypin maksimitoimintalämpötila on 118 Fahrenheitia, eli 47,7 Celsiusastetta.


Miksi kone ei kestä moista kuumuutta? Ongelma ei varsinaisesti ole koneessa, vaan ilman tiheydessä, joka laskee merkittävästi, kun ilman lämpötila nousee huippulukemiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että koneiden moottoriteho ei riitä enää nostamaan konetta turvallisesti ilmaan.

Isommat ja tehokkaimmilla moottoreilla varustetut koneet pystyvät lentämään vielä 126 Fahrenheitin, eli 52,2 Celsiusasteen lämmössä, joten jos Suomen juhannuskeli ei ole mieleen, niin vielä on mahdollista päästä Arizonaan!