Arvaa, kuinka paljon tästä 27 vuotta vanhasta Peugeot 205 GTi:stä maksettiin brittihuutokaupassa

Klassikkoautojen hinnat ovat olleet kovassa kasvussa viime vuosina. Arvonnousu ei ole koskenut pelkästään valioluokan merkkejä, vaan myös tavallisemmat menopelit ovat saaneet osansa tästä kehityksestä. Erityisen haluttuja ovat tietysti legendaariseen maineeseen kohonneet sporttiversiot.

VW Golf GTI perusti nimeään kantaneen GTI-luokan jo 1970-luvun puolenvälin jälkeen, mutta seuraavalle vuosikymmenelle tultaessa Golf GTI pääsi hieman pöhöttymään auton toisen sukupolven myötä. Niinpä ranskalaiset lähtivät vastaiskuun pienemmällä ja kevyemmällä Peugeot 205 GTi:llä, joka on monien mielestä koko 1980-luvun onnistunein hot hatch. 205 GTi jätti mukavuuden ja turvallisen aliohjaavat ajo-ominaisuudet toisten heiniksi ja keskittyi täysillä ajamisen hauskuuteen. Tällä oli myös varjopuolensa, koska kaasua nostettaessa äkkinäisesti irtoava perä on yllättänyt vuosien varrella monet mutka-ajosta nautiskelevat Pösö-kuskit.

Peugeot_2


Hyväkuntoisia ja alkuperäisiä 205 GTi:tä ei ole siis enää kovin paljon jäljellä, mikä näkyy valioyksilöiden hintatasossa. Brittiläinen Silverstone Auctions järjesti äskettäin huutokaupan, jossa vasaran alle joutui myös vuoden 1989 Peugeot 205 GTi. Isommalla 1,9-litraisella koneella varustetun auton matkamittarissa oli vain vajaan 8000 mailin lukema, eli kilometreiksi muutettuna alle 13 000. Lähes ajamaton GTi oli lisäksi täysin alkuperäiskunnossa, ja autoa koristanut hopeanvärinen maalipintakin oli tehtaan jäljiltä.

Peugeot_3

Tämä yksilö oli ollut 27-vuotisen elämänsä aikana vain yhdellä omistajalla, ja se oli seissyt tallissa ajamattomana vuosina 2004-2012. Autoa oli kuitenkin silloinkin käynnistetty säännöllisesti, jotta moottori ja vaihteisto säilyisivät toimintakuntoisina. Pösö oli lisäksi täysin naarmuton sekä lommoton, ja kaikki 205:n alkuperäiset dokumentit, kuitit ja huoltokirja tulivat auton mukana. Tälle yksilölle odotettiin siis varsin kovaa hintaa huutokaupassa, mutta lopullinen summa nousi vielä yli 12 000 puntaa ennakkoarvion yläpuolelle.

Peugeot_4

Myyntihinta kirjattiin lopulta vajaan 31 000 punnan lukemaan, mikä on yli 36 000 euroa. Tämä summa on samalla uusi maailmanennätys Peugeot 205:sten osalta. Myydyssä yksilössä oli kuulemma jopa uuden auton haju tallella, joten suolaiselle hinnalle sai ainakin siinä suhteessa vastinetta.

Peugeot_5