Audi suunnittelee uutta superluksusmallia – A8:n huippuversion nimeksi tulee legendaarinen Horch

Audin historia voidaan katsoa alkaneeksi jo 1900-luvun alkupuolella, kun August Horch -niminen herra jätti tuotantojohtajan tehtävät Karl Benzillä. Hän perusti vuonna 1904 liikekumppaninsa Salli Herzin kanssa oman yrityksen, jonka nimeksi tuli Horch & Cie. Motorwagenwerke AG. Viisi vuotta myöhemmin vuorossa oli toinen firma, eli August Horch Automobilwerke GmbH. Horch perusti tämän yrityksen, koska hän halusi päästä eroon ongelmista alkuperäisen firman talousjohtajan kanssa.

August Horchilla ei ollut kuitenkaan enää oikeuksia omaan sukunimeensä yrityskäytössä, joten uudelle firmalle piti keksiä toinen nimi. Hänen liikekumppaninsa poika ehdotti Audia, joka oli latinankielinen väännös Horchista ja tarkoitti sanatarkasti ”kuule”. Vuonna 1932 Horch ja Audi sulautuivat yhteen DKW:n sekä Wandererin kanssa, jolloin syntyi oman aikansa jättikonserni Auto Union AG. Toisen maailmansodan jälkeen monet tämän yrityksen johtohenkilöt lähtivät Baijeriin ja perustivat Auto Union GmbH:n, joka joutui Volkswagenin nielaisemaksi vuonna 1965. Pian tämän jälkeen Audi-nimi otettiin jälleen käyttöön, ja loppu on historiaa.


1930-luvulla Horch kuului Saksan arvostetuimpiin luksusmerkkeihin, ja nyt nämä perinteet aiotaan herättää jälleen henkiin. Automotive News kertoo nimittäin, että Audi on kehittämässä A8:sta uutta superluksusversiota, joka saisi perinteisen Horch-nimen. Auto aiotaan tuoda markkinoille A8:n faceliftin yhteydessä, eli noin 2-3 vuoden päästä. Auto asemoidaan Mercedes-Maybachin S-luokan kilpailijaksi, mutta Horch ei saa Maybach-Mersujen kaltaista venytystä. Autossa tyydytään siis ”tavallisen” A8 L:n koriin, mutta varustelun pitäisi olla paljon perus-A8:eja ylellisempää. Lisäksi auto saa uuden vannedesignin ja Horch-nimikyltit joko etulokasuojiin tai C-pilareihin.

Voimantuotosta vastaa V8, mutta uuden Horchin pellin alle odotellaan myös VW-konsernin tuplaturboahdettua kuusilitraista W12:ta. Sitä ei ole vielä nähty nykyisessä A8:ssa, mutta edeltäviä sukupolvia oli tarjolla myös kaksitoistamukisella myllyllä. Audi on jo kertonut, että A8:n nykysukupolvi tulee olemaan merkin viimeinen auto, jossa hyödynnetään W12-moottoria. Superylellinen Horch olisikin sopivan arvokas tapa lähettää 12-sylinterinen bensakone eläkkeelle sähköistettyjen voimanlähteiden tieltä.

Horch-versiota ei aiota laajentaa muihin mallisarjoihin, vaan se jää A8:n yksinoikeudeksi. Audi ei myöskään suunnittele tekevänsä siitä omaa merkkiään. Varoittavana esimerkkinä toimii 2000-luvun alussa henkiin herätetty Maybach, joka epäonnistui pahasti markkinoilla omilla 57- ja 62-malleillaan. Nykyiset Mercedes-Maybachin luksusversiot S-luokan pohjalta tekevät sen sijaan kauppansa, mikä ei ole varmasti jäänyt Ingolstadtissakaan huomaamatta.