Australiasta löytyy yksi erikoisimmista Mini-kokoelmista aina rekka-Ministä lähtien!

Alkuperäisen Minin suunnitteli Turkin kreikkalaisyhteisössä syntynyt britti Alec Issigonis, ja se päätyi tuotantoon vuonna 1959. Kuten isänsäkin Mini oli alusta saakka todellinen maailmanauto. Ajattomasti muotoilussa varsin pienikokoisessa autossa tilankäyttö oli esimerkillistä, ja ajo-ominaisuudet aikansa huippuluokkaa. Ministä muodostuikin pitkään tuotannossa säilynyt autoikoni. Fanaattisia Mini-harrastajia löytyy nykyisinkin ympäri maailmaa, ja automallista on tehty lukuisia eri versioita aina farmariautosta ralliautoon. Lähtökohdat harrastamiselle ovat poikkeuksellisen hyvät, ja niinpä mukaan mahtuu heitäkin, jotka haluavat omistaa Minille osan koko elämästään.

Eräs näistä on 25 vuotta Minejä kerännyt Doug Martin –niminen herrasmies Australiasta läheltä Tumutin kaupunkia. Hänen hallussaan on taatusti yksi erikoisimmista Mini-kokoelmista, sillä Dougin ladosta löytyy ainutlaatuinen, ja melkoisia harvinaisuuksiakin käsittävä kokoelma, jota keräilijä itse kutsuu ”outolintukokoelmakseen”. Nimitys on osuva, sillä miehen kokoelma tuo konkreettisesti esille, miten mahdottoman rakastettu ja suosittu automalli on ollut jo vuosikymmeniä sitten. Vai monestako muusta automallista olisi vuosien saatossa valmistettu yhtä kattava valikoima mitä erilaisimpia versioita käyttötarkoituksen mukaan?


Australiassa kun ollaan niin kokoelmasta pitää löytyä tietenkin ute-mallin Mini, eli australialaisten rakastama lavamalli. Panel van on sekin työkäyttöön soveltuva pidennetty farkku paritakaovilla. Joukosta löytyy myös purppuranvärinen vuosimallin 1971 avo-Mini, kuten myös Minin pohjalta rakennettu urheilullisempi Mini Midas, joka ei tosin enää lainkaan muistuta ulkonäkönsä puolesta klassista Miniä. Kun erikoisuuksia on kerran lähdetty haalimaan, niin kokoelmasta löytyvät myös Mini, jonne pääsee helposti pyörätuolilla, sekä Minin ”paremman väen –versio” Riley Elf, joka oli varustellumpi porrasperäinen Miniin pohjautuva automalli. Kokoelman kuvista voi bongata myös hauskan ranta-auton Mini Moken, jollainen samanlainen esiintyi myös James Bondin ”Elä ja anna toisten kuolla” –elokuvassa vuonna 1973.

Erikoisimmista päästä Minejä on amerikkalaistyyliseksi kuorma-auton nupiksi rakenneltu Mini, josta löytyvät niin karjapuskuri, astinlaudat, alppitorvet katolta kuin riehakkaan näköiset pystyt pakoputketkin. Myös hieman pieneltä kaksikerroksiselta bussilta näyttävä matkailuauto-Mini on todiste siitä, mihin kaikkiin suosittu automalli voikaan venyä. Parasta Dougin kokoelmassa on kuitenkin se, että kuka tahansa voi piipahtaa ladossa ihmettelemässä, sillä Mini-kokoelma on paikallainen turistinähtävyys. Keräilijä naurahtaakin kertoessaan, että osaa kävijöistä ei tahtoisi saada pois niitä ihastelemasta. Kas tässä matkailukohde jokaiselle Australiaan matkaavalle autohullulle!