Autojen pakoputket voivat sylkeä ilmoille jopa kymmenien metrien tulipilvet. Mistä hullutus sai alkunsa?

Youtubesta löytyy huimia videoita, joissa autojen pakoputket voivat ampua ilmoille jopa kymmenien metrien tulenlieskat. Kyseessä ovat joskus jopa suoraan liekinheittimen-tapaiset asennukset, jossa bensiini poltetaan ilmoille täysin tarkoitushakuisesti.

Tällaiset videot ovat sukua eräälle ihmiskunnan mielenkiintoisimmista keksinnöistä, eli autoon pelottelutarkoituksessa asennetuille liekinheittimille. Tämän vuonna 1998 ideoidun Blaster-nimisen keksinnön toi kuluttajamarkkinoille ensimmäisenä etelä-afrikkalainen keksijäguru Charl Fourie. Kyseinen maanosa on eräs maailman väkivaltaisimpia kolkkia, jossa pysähtyneellä autoilijalla on todellinen uhka tulla ryöstetyksi, raiskatuksi, kidnapatuksi tai murhatuksi.

Paikallinen lainsäädäntö sallii itsensä puolustamisen rajuinkin ottein tällaisissa tilanteissa. Niinpä herra Fourien keksintö auton sivuilta tulta syöksevistä putkista on täysin sallittu Etelä-Afrikassa. Välineen tarkoituksena on luonnollisesti estää varaskoplan aikeet. Jopa viiden metrin liekki voi olla epämiellyttävä yllätys, ja saattaa roiston ajatukset viileämmille vesille.


Keksintö ei kuitenkaan ottanut tulta alleen, sillä sikäläisittäin kalliin hinnan johdosta kauppa kävi vain muutamien satojen myytyjen yksilöiden verran. Amerikan ihmemaassa, missä rahakin viihtyy toisella lailla, on onneksi näitä vastaavanlaisia liekinheitinautoja senkin edestä, kuten alta löytyvältä videolta voi itse kukin todeta: