BMW aikoo tuoda sivupeilittömät autot myyntiin vuonna 2019

BMW esitteli tammikuun alussa Las Vegasin Consumer Electronics Show’ssa i8:n pohjalta tehdyn ulkopeilittömän konseptin. Auton sivupeilit on korvattu kameroilla, jotka mahdollistavat BMW:n mukaan peilejä laajemman näkymän taaksepäin. Kameroiden kuva heijastetaan auton sisäpeilin paikalla olevaan ruutuun, joka näyttää panoraamamaisen kuvan auton takaa. Kamerat osaavat myös varoittaa kuskia mahdollisista vaaratilanteista ja varautua kuljettajan tekemiin käännöksiin.

BMW_4

Peilittömyys antaa myös muotoilijoille uusia mahdollisuuksia, kun norsunkorvamaiset peilit voidaan korvata siroilla kameroilla. Toki Bemarin konseptissa on edelleen ovista työntyvät varret, mutta niiden päissä olevat kamerat ovat huomattavan pienet tavallisiin sivupeileihin verrattuna. Lisäksi aerodynamiikan merkitys kasvaa koko ajan entistä pienempiin kulutuksiin pyrittäessä, ja ulkopeilittömän auton ilmanvastuskerroin on paljon tavallista parempi.


BMW_2

BMW:n tuotekehitysjohtaja Elmar Frickenstein kertoi saksalaiselle Focus-lehdelle, että peilittömien autojen teknologian pitäisi olla sarjatuotantokunnossa vuonna 2019. Siitä ei ole vielä varmaa tietoa, mistä Bemarin mallista tulee ensimmäisenä ulkopeilitön. Hyvä arvaus on 7-sarjan facelift, koska auto saavuttaa tuolloin saksalaismerkkien facelift-rajana pidetyn neljän vuoden iän. Frickenstein vahvisti lisäksi, että kamerateknologia tulee mahdollisesti kaikkiin BMW:n malleihin seuraavien vuosien aikana, joten edullisempienkin Bemareiden kuskit pääsevät ehkä nauttimaan siitä jossakin vaiheessa.

BMW ei ole ensimmäinen sivupeilittömiä autoja tarjoava valmistaja, koska jo Volkswagenin supertaloudellisessa XL1:ssä käytettiin muutama vuosi sitten kamerateknologiaa peilien sijasta pienen ilmanvastuskertoimen vuoksi. Volkkarin pientä high tech -hybridiä valmistettiin kuitenkin vain 250 kappaletta, joten Bemari saa ehkä kunnian tuoda ensimmäisenä ulkopeilit korvaava kamerateknologia laajemman ostajakunnan ulottuville. Lisäksi Chevrolet ja Cadillac tarjoavat jo nyt auton sisäpeilin korvaavaa näyttöä, joka näyttää kamerakuvaa auton takaa.

BMW_3

Sivupeilittömien autojen tiellä on kuitenkin vielä muutama este. Esimerkiksi USA:ssa lainsäädäntö kieltää tällä hetkellä kameroiden käytön ulkopeilien sijasta, joten BMW:llä ja muillakin autonvalmistajilla riittää lobbaamista, jos tämä teknologia halutaan saada käyttöön maailmanlaajuisesti.