BMW M3 testissä – montako hevosta on karannut tallista kahdenkymmenen vuoden jälkeen

Autot kadottavat vuosien ja ajokilometrien myötä osan hevosvoimistaan ja voi olla mielenkiintoista tarkistaa miten paljon niitä jäljellä esimerkiksi kahdenkymmenen vuoden jälkeen.

Videolla nähdään Autoalexina tunnettu Alex Kersten, joka vie parinkymmenen vuoden ikäisen BMW M3 E36 -autonsa dynamometriin testattavaksi. Kyseisessä BMW:ssä on uutena ollut Alexin mukaan 317 hevosvoimaa (BHP), mutta onko osa karannut tallista vuosien varrella?

Testerin omistajan arvion mukaan tässä autossa voi olla 250-370 hevosvoimaa jäljellä, mikä perustuu hänen mittauskokemuksiinsa vastaavanmallisten autojen kanssa. Hän heittää vielä pyydettäessä tarkemman veikkauksen, mikä on 296 hevosvoimaa. Alex itse on optimistisempi ja hän veikkaa 311 hevosvoimaa ja videon kuvaaja 306.


Kahden testiajon jälkeen dynamometri näyttää 279 hevosvoimaa, mikä on osittain laskennallinen tulos moottorin vauhtipyörältä saatavasta tehosta. Autosta on kadonnut siis noin 38 hevosvoimaa vuosien varrella, mutta mihin ne ovat kadonneet? Moottorin osiin tulee iän myötä välyksiä, mitkä vaikuttavat sen toimintaan. Myös ilmanotto ja mm. venttiilien ajoituksen säädöt vaikuttavat tehoon.

Alexin seuraava testi on kiihdytyskoe, jossa testataan kuinka lähelle alkuperäistä, noin viiden sekunnin 0-100 km/h kiihtyvyyttä päästään. Alex valitteli kiihdytysten jälkeen auton takapään epävakautta, mikä saattaa johtua jousituksesta, mutta hommassa oli selityksen makua. Useamman kiihdytyksen keskiarvoksi saatiin viimein 6,2 sekuntia. Ei hassummin!