Bondistakin tulee kohta sähköautoilija – kaikki Aston Martinit saavat hybridivoimaa

Maailmasta ei löydy juuri perinteisempää automerkkiä kuin brittiläisyyden linnakkeisiin kuuluva Aston Martin. 007:n maailmankuuluksi tekemän brändin autoissa on aina käytetty isoja bensakoneita, ja Astonin nykyvalikoimastakin löytyy useampi V12:n voimin liikkuva malli. Kaksitoistamukisen myllyn lisäksi britit tarjoavat uutta nelilitraista tuplaturbokasia DB11:n ja V8 Vantagen seuraajan pellin alle, mutta downsizing ei jää tähän.

Astonin toimitusjohtaja Andy Palmer kertoi nimittäin Financial Timesin haastattelussa, että firman kaikista autoista tulee tarjolle hybridiversio 2020-luvun puoleenväliin mennessä. Hän sanoi lisäksi uskovansa, että noin neljännes merkin myynnistä muodostuu sähkötoimisista autoista vuoteen 2030 mennessä. Tämä kuulostaa varsin radikaalilta liikkeeltä, mutta perinnetietoisimpien ei kannata vielä repiä pelihousujaan. Pelkkiä polttomoottoreitakin on kuulemma tarkoitus tarjota myös jatkossa, jotta puritanistitkin saadaan pidettyä Aston Martinin asiakkaina.

Brittimerkin uusi tuplaturbo-V8 on peräisin Mercedes-AMG:ltä, mutta sähkömoottoritekniikka kehitetään kuulemma omin voimin. Palmerin mielestä sähkövoima kuuluu V12:n tavoin Astonin ydinteknologiaan, jota ei pidä ulkoistaa muualle. Aston Martinin ensimmäinen täyssähköauto on nykyisen neliovisen Rapidin pohjalta kehitettävä RapidE, jonka pitäisi tulla markkinoille parin vuoden päästä.


Briteillä on monia muitakin pullia uunissa, ja tulevien uutuusmallien joukkoon kuuluu myös keskimoottorinen superauto. Esimerkiksi Ferrari 488 GTB:n ja Lamborghini Huracánin kanssa hippasille lähtevä auto ei saa veekasia tai veekymppiä italialaiskilpailijoiden tavoin, vaan siinä tyydytään V6:een. Kyseessä on todennäköisesti täysin uusi moottorikonstruktio, koska Astonin nykymallistosta ei löydy minkäänlaista kuutosta.

Voimavarat täytyy kuitenkin saada kilpailijoiden tasolle, ja niinpä vuonna 2020 lanseerattavan superauton kone saa kylkeensä joko turboahtimia tai sähkömoottorin. Viimeksi mainittu on todennäköisempi vaihtoehto, koska auto toimisi loistavana huomionherättäjänä Astonin hybriditeknologialle. Saattaa siis olla, että myös James Bond siityy jo lähivuosina sähkövoimaan.