Bosch haluaa parantaa moottoripyörien turvallisuutta avaruusteknologian avulla

Moottoripyörien turvallisuusjärjestelmät ovat parantuneet merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana ja nykyään useimmista pyöristä löytyy esimerkiksi lukkiutumattomat jarrut sekä luistonestojärjestelmä. Bosch haluaa viedä moottoripyörien turvallisuutta vieläkin pidemmälle ja kehittää tällä hetkellä muun muassa sivuttaisen luiston – ja kaatumisen estojärjestelmää, mikä pohjautuu avaruusaluksissa käytettyyn tekniikkaan.

Järjestelmä koostuu paineistetusta kaasusta, sivuilla olevista suuttimista ja ohjausjärjestelmästä. Kun moottoripyörä alkaa äkillisesti luisumaan sivusuunnassa, esimerkiksi asvaltilla olevan hiekan takia, järjestelmä reagoi sekunnin murto-osassa ja yrittää estää moottoripyörän kaatumisen suihkuttamalla korkeapaineista kaasua luiston suuntaa vasten. Tämä vakauttaa moottoripyörän ja pystyy ehkä estämään mahdollisen kaatumisen.

Vastaavanlaisia suuttimia ja paineistettua kaasua käytetään avaruusalusten ohjaamiseen avaruudessa, jossa lyhyillä korkeapaineisilla ”suhautuksilla” saadaan alus muuttamaan asentoaan hetkessä. Videolla nähdään järjestelmä tositoimissa, tosin vielä toistaiseksi apupyörien kanssa, sillä se ei ole täysin valmis.