Brittiläinen autonmyyntisivusto julkaisi listan rumista autoista, jotka olisi pitänyt jo romuttaa

Listoja maailman rumimmista autoista julkaisee milloin mikäkin taho. Yksi tänä vuonna ilmoille tulleista on brittiläisen Motorway.co.uk –autonmyyntisivuston laatima, joka on raflaavasti nimetty ”autoiksi, jotka olisi pitänyt päätyä romuttamolle jo aikoja sitten”. Listalta löytyy tuttuja nimiä autoista, jotka ovat saaneet muissakin yhteyksissä kyseenalaisen kunnian päätyä vastaaville listoille. Joukosta löytyy myös yllättäviäkin valintoja, jotka jakavat varmasti mielipiteitä. Listalle on päätynyt autoja myös brittiläisestä näkökulmasta, mikä on tietenkin ymmärrettävää. Alta löytyy muutama poiminta listalta!

Lada Riva


Britanniassa Riva-nimellä myyty Lada on suomalaisille tutumpi 2105-mallina. Tämän vuonna 1979 tuotantoon tulleen auton oli tarkoitus korvata 60-luvulle juurensa juontavan Fiat-pohjaisen 1200-mallisarjan. Rehellisesti sanottuna Riva ei ole maailman kauneimpia autoja, mutta ainakin allekirjoittaneen mielestä saman firman myöhempi Samara-mallikin oli rumempi, jota ei kuitenkaan brittiläisten listalta löydy. Laatikko-Ladassa on nimittäin hieman samaa näköä kuin samana vuonna esitellyssä legendaarisessa E70 ”Dexter”-Corollassa!

SsangYong Rodius

Sen sijaan korealainen Rodius on nappivalinta listalle. Motorwayn kommenteissa autoa kuvattiin ”kaikkien rumien autojen äidiksi”. Lisäksi muistutettiin, että koko komeus on kruunattu ostoskärryistä lainatuilla renkailla, ja että takapään on kyhännyt kasaan joku huonomaineinen nyrkkipaja. Kaiken kaikkiaan siis muistutus aasialaisesta automuotoilusta karmeimmillaan.

Morris Marina

Vuonna 1971 esitelty Morris Marina oli laadultaan surkuhupaisa esitys, jonka rinnalla Neuvostoliitossa tehty Ladakin oli laatuato. Siksi tätä British Leylandin sylkykuppia on niin helppo arvostella. Sen sijaan hänen, joka väittää auton muotoilun kuuluvan kaikkien aikojen rumimpien listalle, tulisi vakavasti harkita käyntiä silmälääkärillä. Brittiläisen automuotoilija Roy Haynesin suunnittelemat linjat ovat kestäneet aikaa vähintään yhtä hyvin kuin aikansa ylistettyjen italialaismuotoilijoiden vastaavat tekeleet.

Renault Avantime

Ranskalaisen irrottelevan avantgardismin hengessä on tehty sellainen autoikoni kuin Citroen DS ja mahdollinen tuleva neo-klassikko Citroen BX. Citroenin vuosikymmeniä kestäneen perinteen mukaisesti Renault julkaisi oman erikoisuutensa vuonna 2001 tila-auton muodossa. Avantimen viistot muodot vaativat katsojalta sulattelua, mutta millä oikeudella auto on otettu listalle, josta puuttuu Fiat ”Möhköfantti” Multipla?

Chrysler PT Cruiser

Listalle on päätynyt myös Suomenkin teiltä tuttu Chryslerin nostalgiapläjäys, joka vuonna 2000 oli amerikkalaisyrityksen panos vallalla olleeseen retroautobuumiin. PT Cruiser jakaa helposti ihmisten mielipiteet, josta osa tykkää, ja osa tyrkkäisi kallion kielekkeeltä alas. Vaan eikö lopulta olekin hyvä asia, että auton muotoilu ylipäätään herättää näkijässään tunteita?