Columbon kauhtunut Peugeot päätyi televisioikoniksi täysin sattuman kautta.

Vähänkään vanhemmat sukupolvet muistavat tv-sarjan, jossa pölähtäneen näköinen pääosanesittäjä tuli rikoksesta epäilyn kotiin pitkässä harmaassa poplaritakissaan esittämään ensi alkuun hassulta vaikuttaneita kysymyksiä. Pihaan samainen herra parkkeerasi aina pääosanesittäjääkin kauhtuneemman ja lommoisen auton, josta myöhemmin tuli automalli, joka aina muistetaan yhdistää omistajaansa. Kyseessä oli tietenkin Peter Falkin esittämä Columbo ja Peugeot 403 Cabriolet, jotka viihdyttivät katsojia aina vuodesta 1968 peräti vuoteen 2003 saakka, kun sarjaa päätettiin myöhempinä vuosina kuvata kahteenkin ryppääseen lisää.

Sarja oli alusta asti merkityksellinen siinä mielessä, että se käänsi perinteisen ”kuka sen teki”-murhamysteerin päälaelleen, kun heti ensi töiksi näytettiin tappajan teot. Viehätys syntyikin usein siitä, että jopa tyhmältä vaikuttava miekkonen selvittää murhaa, joka oli usein rikosetsiväämme varakkaamman tekosia. Näistä lähtökohdista asetelma käännettiin hiljalleen päälaelleen, kun vaatimaton etsivä ratkaisee rikosmysteerin piilossa lymyilleen älynsä turvin, ja saattaa itsensä arvokkaammaksi tunteneen tekijän vastuuseen teoistaan. Lienee sanomattakin selvää, että tällainen oikeudenmukaisuuteen pohjautuva tarinankerronta valloitti kansan syvien rivien suosion.


Mutta miksi amerikkalaisetsivä ajoi sikäläisittäin eksoottisella ranskalaisella avoautolla? Kun Columbon hahmoa alun perin käsikirjoitettiin Peter Falk ei ollut tyytyväinen siitä, kuinka hahmon epäsiisteyttä ja hajamielisyyttä tuli vielä entisestään korostaa loppuun ajetulla autonrähjällä. Tuottajien toiveena nimittäin oli, että auto olisi linjassa herran ulkoisen habituksen kanssa. Falkin mielestä tämä oli vain turhaa alleviivaamista, joka teki henkilöstä liiankin stereotyyppisen. Kompromissina tuotantoyhtiö antoi Falkin valita sopivan kulkupelin sarjaa varten yhtiön kuvausautojen joutomaalta, jonne oli päätynyt useita huonokuntoisia kuvauksissa käytettyjä menopelejä.

Kun Mersut ja Lincolnit olivat kiellettyjen listalla keskituloiselta rikosetsivältä, Falkin huomio kiinnittyi toisenlaisiin automerkkeihin. Miehen kierrettyä tiluksia, ja nähtyään kymmenittäin autonromuja uhkasi hän lähteä paikalta tyhjin käsin, koska mieluista autoa ei ollut näkynyt missään. Lopulta aivan kierroksen loppupuolella hän näki pilkottavan autonnokan, jonka hän itsevarmana osoitti kuuluvan itse Columbolle. Tuo auto oli sittemmin pop-ikoniksi noussut Peugeot 403, jossa löytöhetkellä ei ollut edes moottoria paikoillaan. Kyseistä automallia valmistettiin vuosina 1955-1966, joten se oli jo selvästi vanhanaikainen sarjan kuvaushetkellä, ja sopi siten mittailemaan katuja rähjäisessä ulkoasussaan. Joskus elämässä, niin ihmisen kuin autonkin kohdalla, voi olla pienestä kiinni, kuinka kohtalo potkaisee kohti julkisuutta.