Disneyn Autot-elokuva opetti lapsille, että myös vanhat autot voivat olla siistejä.

Jokainen vanhojen autojen ystävä toivoo, että myös tavanomaisillekin vanhemmille autoille annettaisiin arvoa ja tunnustusta. Jos vain markkinamiehiä ja poliitikkoja olisi uskominen, niin kaikkien tulisi kiireen vilkkaa vaihtaa autonsa uudempaan malliin, ja romuttaa vanha arvoton ja saastuttava menopelinsä. Jokainen 20-vuotta palvelleen Sierransa romuttamon pihaan jättänyt, tai autopuristimessa uskollisen Saab 900:sen viimeistä matkaa metallikuutioksi seurannut tietää, kuinka pahalta ”perheenjäsenestä” luopuminen voikaan tuntua. Siinä voi jopa raavaammallakin miehellä nousta tunteet pintaan, sillä liittyyhän pitkään omistetulla autolla tehtyihin yhteisiin matkoihin myös paljon muistoja vuosien varrelta.

Vuonna 2006 alkoi lasten huoneiden lattialle uusien Lamborghinien ja Ferrareiden pikkuautojen joukkoon ilmestyä myös perin eriskummallisia leikkiautoja. Yhtäkkiä pikku-Timon kädestä saattoikin löytyä ruskeanruostunutta 50-luvun hinausautoa esittävä auto, tai purppuranvärinen pullea 50-luvun amerikanrauta. Martti-hinausauto ja Doc-Hudson Disneyn animaatioelokuvastahan ne siinä! Toki vanhemmillakin autoilla on varmasti ollut lasten ja lapsenmielisten mielissä paikkansa jo aikaisemminkin, mutta suurin osa leluautojen tarjonnasta keskittyy kaikkein uusimpiin ja trendikkäämpiin automalleihin.


Miksi olisi merkitystä, että jossain lastenelokuvassa seikkailee 50-luvun ilmeikkäitä ja silmillään maailmaa ihmetteleviä autoja, jotka sympaattisesti pajattavat toisilleen myös meidän ihmisten ymmärtämää puhetta? Tähän kiteytyy koko elokuvan ilosanoma, joka opettaa näille tuleville autonostajille, että myös vanha auto voi olla merkityksellinen. Mitä enemmän tulevissa sukupolvissa on vanhoihin autoihin sympaattisesti suhtautuvia ihmisiä, sitä enemmän Sierroja ja Saabeja säilyy myös jälkipolville. Lienee sanomattakin selvää, että myös tosielämän 1951-mallin Hudson Hornetien haluttavuus ja arvo nousivat elokuvan ilmestymisen jälkeen.

Meidän aikuisten täytyy aina muistaa se, että lapset elävät mainonnan ja muun sisäisen vaikuttamisen kannalta herkkää aikaa. Lapsuudessa koetuilla viesteillä voi olla myöhempien valintojen kannalta arvaamaton vaikutus, kuten jokainen meistäkin tietää omasta lapsuudestaan. Mobilistin kannattaakin aina varata Autot-elokuvan mentävä aukko elokuvahyllystä. Kun lapsenlapsi saapuu kylään, voi huoletta tarjota hänelle erinomaista viihdettä, ja kysyä haetaanko elokuvan jälkeen lelukaupasta vanhaa 50-luvun juna-Volkkaria esittävä leikkiauto.