Donald Trumpin autokokoelma saa Elviksenkin näyttämään tyhjätaskulta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole mikään keppikerjäläinen. Miehen arvioitu varallisuus viime vuodelta on noin 3,1 miljardia dollaria, eikä summa euroihin muutettunakaan oikeuta vielä leipäjonossa seisoskeluun. Luonnolisesti katseet suuntaavat herran leipälajiin, eli kiinteistöjen omistamiseen. Pilvenpiirtäjien, hotellien, huvijahtien ja lentokoneiden lisäksi mielenkiinto kohdistuu kuin harakalla kaikkeen kiiltävään, kuten esimerkiksi kultaan. Unohtaa ei silti sovi, että Trumpilta löytyy myös kattava kokoelma automaailman aarteita.

Seuraavassa tutustutaan Trumpin nuoruudessa, tai nykyisin omistamiin kulkupeleihin. Mukaan mahtuu tietenkin perinteisiä luxusmerkkejä ja pieniä urheiluihmeitä, eikä kokoelma pääse juurikaan yllättämään valinnoilla. Herra presidentti tunnustautuu Rolls-Royce faniksi, ja hän onkin omistanut niitä useampia vuosien varrella. Uudempien Rollsien lisäksi Trumpin voi nähdä vuosimallin 1956 Silver Cloudin kyydissä. Auto on yksi hänen ensimmäisiä omistamiaan, ja se löytyy miehen tallista tänäkin päivänä.


Trump on omistanut myös vuoden 1997 kirkkaansinisen Lamborghini Diablon. Vapaan maailman johtajan mukaan ”Diablo on kuuluisimpia italialaisia superautoja merkin historiassa”, eikä Trump moista väittäessään paljoa valehtelekaan. Trump on myynyt jo aikaa sitten auton, mutta se on saanut tämänkin jälkeen huomiota mediassa. Kerran auto ilmestyi myyntiin Ebay-verkkokauppaan, ja tuolloin uusi omistaja pulitti autosta 460.000 dollaria. Hintaan on saattanut vaikuttaa autosta löytyvä entisen omistajan nimilaatta.

Isänmaallisen Trumpin huomioiden olisi kummallista, jos omistetut autot olisivat pelkästään ulkomaisia merkkejä. Kokoelmista löytyykin useita Cadillaceja, kuten Cadillac Escalade katumaasturi ja vanha kunnon Cadillac Allantekin. Kyseessä on (tietenkin) kullanvärinen avoauto, jonka konehuoneessa mölisee V8-kone, mikä ei ollut itsestäänselvyys edes kuningas-Cadillacin keulilla 80-luvun nuhakoneiden aikaan. Trumpin mukaan Allante on lahja Cadillacilta, kuinkas muutenkaan.

Amerikka ensin”-teema jatkuu myös Teslan omistamisessa. Tesla Roadster saataa silti olla miehen yksi mielikuvituksekkaimpia valintoja. Urheiluautot mielletään joskus turhamaisten ihmisten saastelaitteina, mutta tämä Roadster on nollapäästöinen sähköauto. Ei siis se kaikkein ilmeisin valinta ilmastonmuutos-skeptiselle pressalle! Toisekseen on hieman huvittavaa kuvitella Trumpin kaltainen iso mies ahtautumaan matalaan ja Lotus Elisemäiseen pikkusporttiin. Joskus se vain taitaa olla terapeuttista hypätä ison ja loputtomasti bensiiniä nielevän Cadillacin ratista pieneen ja äänettömään sähkökiituriin.

Entä mikä olisi mahtimies ilman Mersuja? Kuten arvata saattaa, on niitäkin löytynyt Trumpilta useita. Listalta on löytynyt mm. Mercedeksen valmistama Maybach limusiini ja tuoreempana S600 edustusauto. Vähiten virkamiesmäinen Mersuista lienee kuitenkin ollut SLR McLaren superauto. Kauneimmasta sen sijaan voidaan olla montaa mieltä. Saman muotoilufilosofian toisen sukupolven SLK on saanut Saksassa lisänimen nenäapina, jolla voidaan viitata myös SLR:n samanmoiseen keulamöykkyyn. Auton tekniikassa ei sen sijaan ole mitään moitittavaa, kun pellin alta löytyy 617-heppainen turboahdettu V8-pata.

Viimeisenä listallamme, ja tyylitajun kannalta vähäisimpänä löytyy 24 karaatin kultainen Orange County Chopper -motskari. Kyseessä ei ehkä ole auto, mutta tämä isolla Trumpin nimellä koristeltu korskea tekele todistaa miehen himoa kaikenlaisia luxus-liikkumavälineitä kohtaan – ja rakkautta kultaan! Vaikka miehen presidentinura ei menisikään aivan nappiin, niin ei herran tarvitse kaikesta päätellen aivan tyhjänkään päälle pudota. Aina on aikaa valita vaikka joku Caddyistä, ja pyörähtää Trump Towerissa lounaalla.