Janni Hussi ja muut julkkikset kysyvät: Onhan lompakossasi elinluovutuskortti?

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään tulevana lauantaina 8. lokakuuta. Suomessa elinsiirtoa odottaa jatkuvasti 450 ihmistä ja siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavia valitettavasti menehtyy, koska sopivaa elintä ei löydetä ajoissa. Elinluovutuskortti voi pelastaa elinsiirtoa odottavan!

Elinluovutuskortti kannattaa olla täytettynä, vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta.

– Jos asiasta ei ole keskusteltu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata. Elinluovutuskortti muistuttaa puhumaan elinluovutuksesta omaistensa kanssa hyvissä ajoin. Jos asian esille ottaminen kuitenkin tuntuu vaikealta, kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.


Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa. Vaikka yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kannattaa elinluovutusta, vain neljännes on allekirjoittanut kortin. Vain kolmasosa uskoo tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon.

elinluovutuskortti-pelkka-kortti

Omaiset eivät voi kieltää

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Alle 18-vuotiaiden huoltajat kuitenkin päättävät viime kädessä elinluovutuksesta.

– Myös nuori voi tehdä elinluovutuskortin, mutta asiasta kannattaa keskustella vanhempien kanssa, Inomaa kertoo.

Jos paperikortti tuntuu vanhanaikaiselta, Elinluovutus-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen kaikista sovelluskaupoista. Sovelluksesta oma tahto on helppo kertoa läheisille. Sen avulla voi kannustaa myös kavereita sanomaan KYLLÄ elinluovutukselle.

– Elinluovutuskortin allekirjoittavan ei tarvitse miettiä, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elinluovutuksessa ei ole ikärajaa, nykyään myös ikääntyneet voivat saada elinsiirron.

Luovuttaja-kiertue huipentuu huomenna Helsinkiin

Elinluovutuskorttia tunnetuksi tekevä Luovuttaja-kiertue on noussut tällä viikolla Jyväskylään, Tampereelle ja Kuopioon. Paikalliset taidealan oppilaitokset ovat rakentaneet Luovuttaja-installaatioita kampanjan Luovuttaja-paidoista, jonka logon on suunnitellut Ivana Helsinki. Tapahtumassa osallistujat ovat saaneet palan installaatiota itselleen eli paidan itselleen allekirjoittamalla elinluovutuskortin.

Luovuttaja-installaatio nousee Helsinkiin Kolmen sepän patsaalle lauantaina klo 11. Sen takana on kolme Aalto-ylipiston taidekasvatuksen opiskelijaa. Jaossa on 450 Luovuttaja-paitaa.

Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä on viisi rohkeaa julkkisuuden henkilöä: fitnessbloggaaja Janni Hussi, vapaaottelija Teemu Packalén, laulaja Kim Herold, radio- ja televisiojuontaja Tuija Pehkonen ja jääkiekkoilija Pekka Jormakka.

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?

– Suomessa 450 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.
– Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
– Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.
– Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.
– Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.