Eräretkelle mukaan

Vaikka vettä sataa ja ilmat viilenee, on syksy silti yksi kauneimmista vuodenajoista. Miehen mieli rauhoittuu luonnossa ja koska jokamiehenoikeudet antavat mahdollisuuden nauttia luonnosta ja kulkea naapurinkin metsissä, on aika lähteä eräretkelle.

Eräretkelle ei kuitenkaan kannata lähteä takki auki, eli ilman varusteita. Jos kaapista ei löydy muuta kuin farkut ja nahkatakki, on aika poiketa eräkaupassa. Voit myös tilata vermeet kätevästi netistä ja tässä Jokamiehen vinkit:

Takki ja housut

Syksy on metsästysaikaa ja eräretkeilijän on syytä erottautua selvästi hirvistä ja muista metsänelävistä. Punainen sopii takin väriksi ja pikku tuiterissakin ympäristöään skannaava metsästäjä tunnistaa kohteen helposti sarvettomaksi.berghaus-rg-gamma-long-shell-extreme-red-carbon-man-xl-4485889-0-0-0C[1]


Vedenpitävä, tuulenpitävä ja hengittävä takki pitää miehen lämpöisenä huonossakin kelissä. Runsaasti ulkotaskuja ja kainaloissa tuuletusaukot – kaikki mitä mies takilta tarvitsee.

Pelkät pitkät kalsarit ja tuulihousut ei riitä, vaan suosittelemme kunnon erähousuja. Paljon taskuja ja nopeasti kuivavaa materiaalia, vahingon sattuessa.

Kengät

Jo varusmiespalveluksessa opetettiin, että pidä jalat kuivana! Muita hyviä vaelluskengän ominaisuuksia ovat vedenpitävyys, jämäkkyys ja keveys.

Kunnon vaelluskengät pitkillä varsilla ja kumisaapasmaisilla alaosilla, pitää jalat varmasti kuivana.  Esimerkiksi Merrellin kengät tunnetaan keveydestään ja mukavuudestaan – eikä ole hassumman näköiset, jos metsässä sattuisi tulemaan punahilkka vastaan.

Jos muuten mietit sopivaa retkipaikkaa, poikkea Metsähallituksen sivuilla katsomassa hyvät vinkit Suomen luonnon tarjoamista retkikohteista.

Majoitus

Kunnon eräretki sisältää myös yöpymisen. Mikäli et ole varustautunut yöpymään metsässä, etsi mökki. Muuten hommaa kunnon teltta ja makuupussi. Hyvä retkiteltta on kevyt ja säänkestävä.

Simppeli ja tarvittaessa kahdenkin hengen majoitukseen venyvä kevyt-teltta kulkee kätevästi mukana ja tarjoaa kuivan yösijan kevät-kesä-syksy akselilla.

Lisäksi tarvitset makuupussin, joka kannattaa valita vuodenajan mukaan. Jos kuitenkin haet hyvää yleispussia, suosittelemme kolmen vuodenajan makuupusseja, jotka on suunniteltu juuri sopivaksi kevät-kesä-syksy vuodenaikoihin. Mikäli sammal-alusta ei sovi selällesi, muista makuualusta!

Muut varusteet

Rinkka kannattaa valita tilantarpeen mukaan ja ainakin kiinnitykset makuupussille ja teltalle on hyvä löytyä. Muista nämä: termospullo, retkikeitin, puukko tai monitoimiveitsi,  ruokailuvälineet ja tietenkin kuksa!

Netissä erävarusteita myyviä kauppoja on mm. Hiidenkivi, Varusteleka, Matkavaruste ja ShopAlike.

Jokamies.com toivottaa hyvää matkaa luontoon ja lopuksi vielä jokamiehenoikeukeudet lyhyesti.

 

Jokamiehenoikeudet lyhyesti

Saat

 • liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
 • oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua (esimerkiksi telttailla riittävän etäällä asumuksista)
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä
 • kulkea vesistössä ja jäällä

Et saa

 • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
 • häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
 • kaataa tai vahingoittaa puita
 • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
 • häiritä kotirauhaa
 • roskata
 • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
 • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Lähde: Ympäristöhallinto