Fiat 130 Coupe on unohdettu luxus-Fiat, joka oli jopa parempi kuin Bemarit ja Mersut.

Kaikki jumaloivat Alfa Romeoita, Maserateja ynnä muita Ferrareita ja Lamborghineja vähäisempiä italialaisia autoja, joista työväenluokkaisellakin on lupa haaveilla. Entä kuka kiihottuisi Fiatista? Puntojen ja Pandojen maailmassa on vaikea ymmärtää, että myös Fiat on elämänsä varrella mennyt tekemään seksiä tihkuvia, ja jopa saksalaisten kanssa tasapäisesti kilpailleita automobiileja.

Vuosina 1971-77 valmistettu Fiat 130 Coupe on tästä oivallinen esimerkki. Niin sanottua A-mallin porrasperäistä 130-mallia tehtiin jo paria vuotta aiemmin, ja se kuuluu allekirjoittaneen lempi-Fiatien joukkoon. Tuon näyttävän edustusfiiun sanotaan edustaneen luokassaan jopa aikansa parhaimmistoa. Pininfarinan kuuluisasta muotoilustudiosta lähtöisin tullut Coupe-malli on sekin varsin mielenkiintoinen valmistajansa luomus. Coupe pohjautui normi 130–malliin, mutta oli tyyliltään selvästi modernimpi, joskin samalla myös kantikkaan yksinkertaisempi esitys ulkomuodoltaan.


Joka tapauksessa tämäkin Fiat oli tyylikäs ilmestys, ja kilpaili sellaisten autojen kuin BMW 3.0 CS ja Mercedes 280SE kanssa. Näin jälkeenpäin saattaisi olla vaikea uskoa, mutta auton sanotaan olleen osin jopa laadukkaampi kuin kilpailijansa. Konepellin alta löytyi täysin uskottava 3,2-litran kuutoskone, joka kehitti 165 hummaa. Valitettavasti en ole itse koskaan päässyt kuulemaan livenä soundeja, mutta koneen on sanottu pitävän varsin kivankuuloista metakkaa.

Kuviemme Jenkkilän suunnalla Ebayssa 26.000 dollarin hintaan myynnissä ollut hienokuntoinen yksilö sisältää kaksi haluttua optiota, jotka ovat nahkaverhoilu ja viisipykäläinen manuaaliaski. Sisustan väri on alkuperäinen Indianapolis Silver, ja myös sisätilat vaikuttavat ikäisekseen varsin hienokuntoisilta. Ainoa mikä pistää silmään, on Sonyn uudenkarhea mankka, jonka tilalle olisi hyvä vaihtaa jotain ajankohtaan sopivampaa. Auto on myös harvinainen, sillä niitä tehtiin alle 5000 kappaletta. 3.0 CS Bemut vaihtavat omistajaa helposti tuplahintaankin, joten tämä Fiiu tarjoaa käytettynäkin erinomaista vastinetta rahoille.