Fiatin playboy-puheenjohtaja Gianni Agnelli omisti maailman ainoan tehdastekoisen avomallin Ferrari Testarossan.

Giovanni Agnelli oli italialainen teollisuusmies ja Fiatin pääomistaja. Isoisänsä jalanjäljissä hänestä tuli Fiatin toimitusjohtaja 1963, ja johti yritystä aina vuoteen 1996 saakka. Agnelli muistetaan tyyliniekkana, joka uudisti yhtiötä monin tavoin. Naiset olivat nopeiden autojen ohella miehen intohimo, eikä purjehdus itse John F. Kennedyn seurassakaan ollut hänelle vierasta. Siinä sivussa hän johti Italian suurinta yritystä tuoden Fiatin moderniin aikaan, ja keräten melkoisen määrän velkaa yrityksensä nimissä.

Vaikka Agnelli teki koko ikänsä töitä Fiatin leivissä, olivat Ferrarit hänen todellinen intohimonsa. Agnellin aikana Fiatin ja Ferrarin välinen yhteistyö syveni, kun Fiat hankki vuonna 1969 omistukseensa puolet Ferrarin osakkeista, ja vuonna 1988 omistusosuus oli jo 90 prosenttia. Agnellin intohimoa nopeisiin autoihin korostaa sekin, että Lancia, Maserati ja Alfa Romeo päätyivät myös osaksi Fiatia. 80-luvun loppuun mennessä Agnelli käytännössä hallinnoi koko Italian autoteollisuutta!


Agnellin näyttävä playboymainen elämäntyyli näytti osviittaa myös 70- ja 80-lukujen Maranellon oreille, joista niistäkin muovautui entistä sensaatiomaisempia. Kehitys kulminoitui vuonna 1984 tuotantoon päätyneeseen ikoniseen Ferrari Testarossaan, jonka avoversio nähtiin myös suositussa Segan Out Run –videopelissä. Mutta hetkinen, eihän Testarossasta koskaan virallisesti valmistettu cabriolettia?

Itse asiassa Ferrarin tehtaalta rullasi yksi ainoa Testarossa Convertible, joka tehtiin mittatilaustyönä itse johtaja Agnellille. Auto oli hopeanvärinen sinisellä sisustalla, etupuskurin ja sivuhelmojen alosassa oli siniset raidat ja sateen sattuessa auto voitiin peittää valkoisella katolla. Agnellin ei varmasti tarvinnut pelätä jäävänsä ilman huomiota valikoidessaan tyttäriä autonsa kyytiin öisillä Torinon kujilla. Moisen varsin epäkäytännöllisen auton nykyarvo huitelee miltei miljoonassa eurossa. Mitä pienellä tavaratilalla, tai mukulakivillä täristävällä kyydillä on kuitenkaan väliä, kun voi tyylikkäästi lipua pitkin muodin mekan katuja aivan kuin omistaisi koko maailman.