Turku digitalisoituu fiksuksi kaupungiksi – joukkoliikkenne ja kiinteistöt fyysiseen webbiin

Turku Smart City Media
Turku Smart City Media: 170 bussissa on digitaalinen lähiympäristö.

Suomen Turussa on meneillään melkoinen digiprojekti, jossa kauppakeskus Skanssi, Turun joukkoliikenne, sekä lukuisat kaupungin kiinteistöt, kuten kaupungin talo, kirjastot ja liikuntatilat digitalisoituvat fyysisen webin avulla.

Mahtipontisen digi-hankkeen takana on seikkailijanörtti Jyri Turunen, joka on levittänyt Globeon-yrityksensä nimissä digitalisoinnin ja fyysien webin ilosanomaa ympäri Suomea. Yritys on testannut tekniikoita Kuopiossa ja Tampereella, ja avannut sen niiden pohjalta Fiksu kaupunki -konseptin Turkuun. Toiminta on herättänyt kiinnostusta Suomen lisäksi myös Baltiassa ja jopa Aasiassa asti.

Turku Smart City Media

Turussa on nyt todella kattava digitaalinen lähiympäristö. Bussit, kiinteistöt, kauppakeskukset ja eri tapahtumat, kuten Tall Ships Race ovat kaikki ripoteltu täyteen pikkuruisia lähettimiä, eli majakoita, jotka luovat ympärilleen digitaalisen lähiympäristön Fyysisen webin toimintaperiaatteella.


Digitaaliseen sisältöön pääsee yhdellä klikkauksella Android- ja iOS -mobiililaitteilla. Käyttäjän ei tarvitse ladata erillisiä sovelluksia, eikä rekisteröityä, joten henkilötiedotkin säilyvät ihan omassa taskussa. Palvelu ei lähetä käyttäjiä ärsyttäviä viestejä, vaan koko toiminta perustuu käyttäjän omaan kiinnostukseen lähiympäristöstään.

Kun yritys päättää mainostaa paikallisissa palveluissa, he eivät ainoastaan tavoita asiakaskuntaansa aidosti ostoetäsyydeltä, vaan myös mainontaan käytetty raha jää paikalliseen kiertoon. Kun taas useimmilla digitaalisilla mainosalustoilla, raha lähtee maailmalle sillä hetkellä kun hyväksyy maksusuorituksen, Turunen huomauttaa, kannustaen yrittäjiä ja päättäjiä huomioimaan myös mainoskanavan valinnan vaikutuksen paikalliseen talouteen.

Järjestelmä toimii älypuhelimen Bluetooth-yhteydellä, joka tarjoaa vakaan nopeuden, korkean turvallisuustason, sekä WiFiin verrattuna noin 40 kertaa pienemmän virrankulutuksen.