Ford joutui Saksan viranomaisten syyniin – onko diesel-Mondeossakin sorruttu päästöhuijaukseen?

Toissasyksynä paljastunut VW-konsernin päästöskandaali on heittänyt varjonsa koko autoalan ylle. Dieseleiden tulevaisuus on pahasti uhattuna monessa Euroopan maassa, ja useat suurkaupungit suunnittelevat jo nyt ajokieltoja vanhemmille dieselautoille. Päästöhuijausepäilyt eivät ole kohdistuneet pelkästään Volkswagenin tuotteisiin, vaan monia kilpailijamerkkejäkin on epäilty vilppiin turvautumisesta.

Suurin osa niistä on kuitenkin selviytynyt puhtain paperein tarkemmissa tutkimuksissa. Toki monet merkit ovat liikkuneet harmaalla alueella päästöjä valvovien laitteistojensa osalta, mutta suoranaisia laittomuuksia ei ole kuitenkaan tullut esiin.

Fordin malleista syyniin ovat tähän mennessä joutuneet Focus ja siihen perustuva C-Max-tila-auto, mutta niistä ei kuitenkaan löytynyt mitään epäilyttävää. Nyt saksalainen WirtschaftsWoche-talouslehti kertoi, että maan liikenneministeriö on määrännyt kaksilitraisella TDCi-dieselillä varustetun Mondeon tarkempiin tutkimuksiin. Epäilyksen taustalla on se, että auton päästötestidata voisi viitata huijauslaitteen käyttöön.


Anonyymiksi jäävä tutkimuslaitos suorittaa parhaillaan testejä Mondeolle, ja Ford on kertonut tekevänsä yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa. Saksan Fordin pomo Gunnar Herrmann korostaa kuitenkin, että sen autoissa ei ole turvauduttu huijaukseen. Fordin autot ja moottorit ovat kuulemma nykyisten päästömääräyksien mukaisia, ja tämä koskee myös epäilyksen polttopisteeseen joutunutta 2.0 TDCi -dieseliä.

Jäämme odottamaan, vahvistavatko puolueettomat testit Fordin oman näkemyksen. Myös italialaisautojen osalta odotellaan muuten puolueettomien tutkimuslaitosten testituloksia, koska saapasmaan viranomaiset ovat katsoneet läpi sormien Fiatin dieselmallien todellisia päästöjä. Niiden oikeat typen oksidit voivat ilmeisesti olla jopa yli 20 kertaa virallisia laboratoriolukemia suuremmat, joten ulkopuolisille tutkimuksille on todellista tarvetta.