Forssan Pick Nick tapahtuman helmiä: Fordson Thames 1947

Fordson Thames 1947

Tämän vuoden Pick Nickille oli saapunut useampikin todellinen auto vanhus aivan alkuperäisissä asuissaan. Yksi niistä oli nimeltään tämä Fordson Thames vuodelta 1947, joka tuli Kimmo Innalan ajamana Rengosta.

Auto on ollut 1990-luvulta asti saman suvun omistuksessa ja sen rakentaminen onkin aloitettu tuolloin. Auton löytyessä metsiköstä siitä oli jäljellä ainoastaan ruostuneet ohjaamo ja katto ja nekin täysin ruostuneet. Kimmo Innala kertoo, että autossa on useita osia, jotka on tehty itse tai sovitettu muista ajoneuvoista.

Fordson Thames 1947


Projektin aloitus oli saanut alkunsa suvun miesten kesken käytyjen keskustelujen perusteella. Tuolloin ideana oli liittää eräs tiedossa ollut traktorin peräkärry Fordsonin peräosaksi. Mielenkiintoista tässä auto harvinaisuudessa on se, että siitä löytyy edelleen alkuperäinen rekisteriote sekä rahtikirjat. Autolla on ajettu aikoinaan Nuutajärvellä pääosin maatalousajoa sekä Innalan vaimon isän toimesta yhtyneille paperitehtaille puita Valkeakoski-Loimaa välillä.

Jälleenrakentamisen jälkeen näitä autoja 2550 kpl olisi pitänyt saada Suomeen. Kimmo Innalan mukaan autoja olisi luovutettu 1600kpl. Tällä hetkellä tiedossa on 7kpl Fordsoneita, jotka ovat Suomessa.

Fordson Thames 1947

Innala lisää, että bensakuorma-autojen käyttö liikenteessä loppui 1950-luvun lopulla, jolloin dieselkuorma-autot tulivat liikenteeseen. Se onkin saattanut vaikuttaa tällaisten Fordsonin tapaisten kuormureiden päätymiseen metsiköihin.

Moottoriksi Fordsoniin on vaihdettu 1930-luvun Fordin 85-hevosvoimainen 3.6 litrainen lättäpää V8. Innalan laitettua Fordsoninsa käyntiin, V8:n pehmeä käyntiääni ihastutti auton ympärille kerääntyneitä useita uteliaita katselijoita ja autosta riittikin kysymyksiä.