GAZ-12 ZIM oli keski- ja ylemmän luokan auto 50-luvun Neuvostoliitossa.

Dorotheumin huutokauppakamari Itävallassa on Keski-Euroopan suurin alansa toimija. Hirvaskankaan keisarikin jää toiseksi, sillä Dorotheumin kautta pidetään noin 600 huutokauppaa joka vuosi. Tilaisuuksissa saa usein taideaarteet, hopea- ja kultaesineet, antiikki ja erilaiset kellot uuden kodin itselleen. Aika ajoin vasaran alle päätyy myös ajoneuvoja, joista yksi mielenkiintoinen huutokaupattiin viime vuoden puolella.

Yhteistyö amerikkalaisen Fordin kanssa poiki 30-luvun alussa autoteollisuutta myös Neuvostoliittoon. Tuolloin perustettiin Gorkovsky Avtomobiny Zavod –niminen yritys, joka tunnetaan lyhyemmin nimikirjaimista GAZ. Toisen maailmansodan melskeistä toipuva suuri naapurimme tarvitsi autoja myös keski- ja ylemmän luokan neuvostokansalaisilleen. Myös suuressa naapurissamme jotkut toverit olivat toisia tasavertaisempia. Siinä missä tehdastyöläinen unelmoi omistavansa jonain päivänä Pobedan täytyi paremmin toimeentuleville tarjota loisteliaampaa. Tätä tarvetta tyydyttämään tehdas valmisti GAZ-12 ZIM –nimistä sikäläistä edustusautoa, joita valmistettiin vuodesta 1950 vuoteen 1960 saakka.


Autoja valmistui kaikkiaan 21.527 kappaletta, mikä on sikäläisen autoteollisuuden tuntien varsin vaatimaton määrä. Auto oli niin teknisesti kuin tyylillisestikin paljon velkaa kapitalistisen Amerikan suuntaan, joista varsinkin Buick valikoitui inspiroivaksi voimaksi. Yksi näistä autoista huutokaupattiin Dorotheumin kautta vajaaseen 15.000 euron hintaan, mikä jäi selvästi 28.000 – 42.000 euron arvioidusta hintahaarukasta.

Huutokaupatun auton historiasta ei ole täyttä varmuutta, mutta yhden teorian mukaan se olisi kuulunut venäläiskenraali Viktor Kulikoville. Auton viimeiset 15 vuotta olivat kuitenkin täyttyneet saman omistajan hallussa. Ilmoituksessa auton kuntoa kehutaan ”arvostetuksi”, mitä tukee autosta otetut kuvat, joissa auto näyttää sisätiloja myöden varsin siistikuntoiselta ikäisekseen. Auton kehutaan esiintyneen myös kahdessa kokopitkässä elokuvassa. Mikäli vastaan tulee joskus sellaiset kuuluisat elokuvat kuin ”Werk ohne Autor” tai ”Das schweigenede Klassenzimmer” voi auton ostaja kehaista kaverilleen oman neuvostoihmeen esiintyvän kyseisissä rainoissa.