Genevenjärvellä testattiin sähköistä vesitaksia – kuin suoraan James Bond -elokuvista

Ranskalainen startup-yritys SeaBubbles testasi kehittämäänsä futuristista kantosiipialusta Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsevalla Genevenjärvellä. Yhtiö aikoo tarjota vesitaksipalvelua aluksi Genevessä ja Seinen rannalla sijaitsevassa Pariisissa.

SeaBubbles on sähkökäyttöinen kantosiipialus, joka siivilleen noustessaan saa nauttia pienemmästä veden vastuksesta ja tarjoaa siten myös mahdollisuuden suurempiin nopeuksiin tavallista pienemmällä energiankulutuksella. Kantosiipialus myös liikkuu tavallista venettä tasaisemmin, joten sen kyytiin saattavat uskaltautua myös merisairaudesta kärsivät asiakkaat.

Alusta vie eteenpäin kaksi 10 kW:n sähkömoottoria, joille virtaa tarjoilee 20 kWh:n akusto. Yhdellä latauksella pystyy ajamaan noin tunnin, joten vesitaksin pitää tolpalla seistessään olla aina latausjohdon päässä.


Saasteeton vesitaksi kuulostaa mahtavalta idealta, mutta se ei ole täysin ongelmaton. Päästäkseen siivilleen aluksen on saavutettava tietty nopeus. Useammissa paikoissa on nopeusrajoitus, kuten Pariisin liepeillä olevalla Seinellä, ja aluksen on vaikea päästä ”plaaniin” nopeusrajoituksen puitteissa. Yhtiö tutkii ja kehittää vielä tätä, ja tulevaisuudessa siiville päästään ehkä vieläkin hitaammassa vauhdissa.