GMC istutti uuteen katumaasturiinsa ehkä maailman huonoimman vaihdevalitsimen

Auton vaihdevalitsimia on monenlaisia, joista perinteinen vaihdekeppi lienee tunnetuin. Tämän lisäksi on nähty erilaisia painikkeita ja pyörylöitä sekä kahvilusikan kokoisia ”minikeppejä”.

GMC Terrain on Yhdysvalloissa myyntiin tuleva katumaasturi, jonka vuoden 2018 mallin kuvat on juuri julkistettu. Auto on sinänsä ihan ok ja varmasti herättää ainakin yhdysvaltalaisissa asiakkaissa tunteita, mutta siinä on ainakin yksi epäkohta.

Kiinnitimme huomiota GMC:n vaihdevalitsimeen, jolla käsketään 9-portaista automaattilaatikkoa. Terrainissa ei ole ollenkaan vaihdekeppiä tai sitä muistuttavaa vipua kuljettajan ja pelkääjän paikan välissä tai ratin takana. Sen sijaan GMC on päättänyt sijoittaa vaihdevalitsimet kojelaudan alaosaan napeiksi!


Nappivaihteisto ei toki ole mikään uusi idea, vaan sitä on nähty autoissa jo yli 50 vuotta sitten. Jopa joissain muissakin nykyautoissa on nappivaihteet, mutta ne on sijoitettu fiksusti ohjauspyörän välittömään läheisyyteen. GMC:n suunnittelijat ovat ajatelleet, että vaihdenapit löytyvät parhaiten kojelaudasta, siitä kohdasta missä joskus oli tuhkakuppi.

Löydätkö kuvasta vaihdevalitsimen?

Eikä tässä vielä kaikki! Kun muut vaihdevalitsimen napit ovat painettavia, niin R ja D ovat vedettäviä vipuja. Jos kuljettaja haluaisi vielä vaihtaa manuaalisesti vaihteita, niin + ja – napit ovat mahdollisimman kaukana kuljettajasta, kurotusetäisyydellä. Turvallista? Ei.

Haluaisimme nähdä ensimmäisen ”jalkapalloäidin”, joka hyppää GMC:n rattiin ja yrittää saada auton liikkeelle. GMC, miksi teit sen, miksi?