Gymkhana, Ken Block ja levoton lavapaku

Moni on varmasti törmännyt Youtubessa Gymkhana -nimeä kantaviin ajovideoihin joista tunnetuimpia  ovat varmasti Ken Blockin tähdittämät pätkät. Ken Block on Yhdysvaltalainen rallikuski joka on rallin lisäksi kunnostautunut myös motocrossissa, rallicrossissa, rulla- ja lumilautailussa. Ken Block on myös lifestyle kenkä-/vaatemerkki DC Shoesin yksi perustajista.

Gymkhana on itsessään oma lajinsa ja sen ideana on ajaa ennalta määrätty rata läpi mahdollisimman nopeasti. Reitti voi olla merkitty vaikkapa rengaspinoilla, tynnyreillä, betoniporsailla jne. Hyvän muistin lisäksi monipuolisten ajotekniikoiden hallinta on etu, jotta radoista pystyy suoriutumaan mahdollisimman nopeasti. Osaamirepertuaarista on siis mielellään löydyttävä  mm.erilaiset tekniset käännökset ja myös driftaustaitokin on jos ei pelkästään etu, niin lähestulkoot edellytys jos meinaa pärjätä.


Ken Blockin käyttämät Gymkhana autot rakennetaan Hoonigan Racing Divisionin päämajassa Utahissa. Gymkhana videoissa on nähty mm. Subaru WRX STI, Ford RS200, Ford Escort mk2 RS -78, Ford Focus RS ja todella maukas 845 heppainen -65 vuosimallin Ford Mustang ”Hoonicorn RTR” josta myös olemassa päivitetty Pikes Peak versio 1400 hepan tehoilla. Reippaita laitteita kaikki tyynni.

Ken Blockin Gymkhana sarja on edennyt nyt kymmenenteen osaan ja sitä varten on rakennettu jälleen melko pysäyttävä laitos. Uusin viritelmä on nimittäin -77 vuosimallin Ford F-150 lava-autosta kiukutettu ”Hoonitruck”. Miltä kuulostaa Customina valmistettu 3,5 litran V6 tuplaturbo josta on kutiteltu mukavat 914 hevosvoimaa 952 Newtonmetrin väännön kera. Tämä siirretään kuusilovisen vaihteiston kautta kaikille neljälle pyörälle. Vanteina pyörivät 20 tuumaiset Fifteen52 tekeleet joilla leveyttä  11”. Niiden päälle on kietaistu Toyo Tiresin Proxes ST3 kumit joiden koko melko messevät 315/35R20. Auto oli esillä SEMA Show:ssa loka-marraskuun vaihteessa Las Vegasissa ja livenä laite oli kyllä lava-autoksi vähintäänkin häiriintyneen näköinen.

Kirjoittanut: Janne Kinnunen