Jokamiehen testissä Huawein uusin huippupuhelin Honor 9

Huawei Honor 9

Huawei nousi vuodenvaihteessa Suomen älypuhelimien ykköseksi peräti 29 prosentin markkinaosuudella. Mistä moinen suosio johtuu? Selitys on yksinkertainen: Huaweillä on loistavat ja oikein hinnoitellut tuotteet, sekä onnistunut markkinointi.

Saimme toimituksen testiin, jutun kirjoitushetkellä kauppojen hyllylle saapuneen, Huawei Honor 9 -älypuhelimen. Allekirjoittaneen odotusarvo oli todella korkealla, sillä aiemmin testissä olleet Huawei P9, P10, Honor 7 ja Honor 8, onnistuivat täyttämään lähes kaikki odotukset, ja ehkä jopa hieman ylittämäänkin ne.

Mitä uutta Honor 9:ssä?

Edelliseen malliin verrattuna, Honorin sormenjälkitunnistin on siirtynyt takakannesta etupuolelle ja sen molemmilta puolilta löytyy nyt kaksi hipaisunäppäintä. Takakansi on reunoiltaan kaareva ja siihen on lyöty päällekkäin peräti 15 lasikerrosta, jotka saavat aikaan upean efektin. Valo taittuu hienosti ja muodostaa puhelinta pyöriteltäessä upeita kuvioita takakanteen. Runko on metallia ja puhelin tuntuu jämäkältä, mutta erittäin käteen istuvalta, kiitos elegantin muotoilun.


Mitat: 147,3 mm korkea, 70,9 mm leveä ja 7,45 mm ohut. Paino: 155 g.

Etupuolelle siirtynyt sormenjälkitunnistin on erittäin nopea ja sen yhteyteen on myös liitetty P10:stä tuttu hipaisunäppäin. Edessä on siis yhteensä kolme hipaisunäppäintä, joiden toiminnoista löytyy: Palaa, Aloitusnäyttö ja Viimeaikaiset tehtävät. Näppäinten järjestystä on myös mahdollista muuttaa kolmella tavalla.

Huawei Honor 9
Lasiseen takakanteen on käytetty peräti 15 kerrosta lasia.

Honor 9:ssä on 5,15-tuumainen Full HD (1920×1080) näyttö, joka toistaa värit upeasti ja näkyy melko hyvin myös suorassa auringonpaisteessa. Näytön automaattinen valoisuuden säädin saa tällä kertaa lisäpisteet nopeasta ja johdonmukaisesta toiminnastaan.

Prosessorit, HiSilicon Kirin 960 Octa-core (4×2.4 GHz Cortex-A73 & 4×1.8 GHz Cortex-A53), ovat periytyneet aiemmin myyntiin tulleesta Huawei P10:stä, joten tehovarojen suhteen ei ole minkäänlaisia ongelmia. Sovellukset aukeavat nopeasti ja useimmin käytetyt sovellukset vielä nopeammin. Puhelin ei ”tahmo” missään tilanteessa, joten sen käyttö ei ärsytä ollenkaan – mahtavaa!

Kuvaus – kamera – käy!

Honor 9:stä löytyy takaa 20 megapikselin kaksoiskamera ja etupuolelta 8 megapikselin selfie-kamera. Kaksoiskamera tekee hämärässä otetuista kuvista parempia ja siihen liitetty Hybrid-Zoom-toiminto parantaa zoomattujen kuvien tarkkuutta.

Kamerasta löytyy runsaasti eri toimintoja niin still-kuville kuin videollekin: Bokeh, eli kuvattavan kohteen syvätarkennus, Elokuva-toiminto, jolla voi tehdä animoidun GIF:n tapaisia minivideoita, HDR, PRO, 3D-panoraama ja creator, panoraama, valomaalaus, intervallikuvaus, hidastus, yms. PRO-tilassa kuvat on myös mahdollista tallentaa RAW-formaatissa. Lähikuvat ovat muuten uskomattoman tarkkoja, mistä todisteena ottamamme kuva legendaarisesta Heuer Monaco -kellosta.

Videopuolelta löytyy nyt myös 4K-tallennus, jolla videoiden yksityiskohtiin saa huimasti lisää tarkkuutta. Tallennus tapahtuu 30 ruutua sekunnissa, mikä on normaali tasolla. Pykälä asetuksissa alaspäin ja videot tallentuvat Full HD -tarkkuudella 60 kuvaa sekunnissa, mikä sopii loistavasti nopeaa toimintaa sisältäviin videoihin.

Kuvanvakaimen saa mukaan vasta seuraavalla tasolla alaspäin, eli Full HD 30 kuvaa sekunnissa -asetuksella, mutta innokkaalle kuvaajalle suosittelemmekin kuvan vakauttamista erillisellä laitteella, mitä myös gimbaaliksi kutsutaan. Kuvasimme mallivideot Lanparten gimbaalin avulla, ilman puhelimen kuvanvakautusta, mutta testasimme toki myös puhelimen oman kuvanvakaustoiminnon, mikä toimi kiitettävästi.

Huawei Honor 9 testikuvat:

Rakennustyömaa, 20 MP (5120×3840):

talot-20mpx

Rakennustyömaa, 12 MP (3968×2976):

talot-12mpx

Lähikuva, Heuer Monaco-kello 12MP:

heuer-monaco

Kuva pihasta, pilvinen ja sateinen sää, 12MP:

IMG_20170627_225754

Huawei Honor 9 testivideot:

Parannettua ääntä

Honor 9 on saanut Huawei Histen -äänitehosteet, jolla voidaan parantaa kuuntelukokemusta kuulokeita käytettäessä. Käytössä olevan kuuloketyypin lisäksi, asetuksissa voi valita 3D-audio tehosteen tyylin/voimakkuuden. Tehoste saa musiikin kuulostamaan hieman paremmalta, tietyin varauksin – sen käyttö on kuitenkin makuasia.

Akunkesto

Honor 9:ssä on 3200 mAh akku ja älykäs virransäästöohjelma, minkä ansiosta akun kesto on hyvä. Testin aikana akussa riitti virtaa aina myös seuraavaksi päiväksi. Jos ja kun virta lopahtaa kesken, avuksi tulee pikalataustoiminto, joka lataa akun puolessa tunnissa 40% tasolle. Honor 9:ää ei siis välttämättä tarvitse kytkeä laturiin joka ilta nukkumaan mennessä.

Hinnat ja mallit

Honor 9:n myynti on juuri alkanut 4 Gt:n RAM- ja 64 Gt:n sisäisen muistin mallilla, mikä maksaa 499 euroa. 6 Gt + 128 Gt -versio saapuu Suomeen elokuussa ja sen hinta tulee olemaan 599 euroa. Muistia voi toki lisätä microSD-kortilla aina 256 Gt asti. Käyttöjärjestelmänä Honor 9:ssä on Android 7.0 Nougat ja käyttöliittymänä on EMUI 5.1. Puhelimesta löytyy myös Dual SIM -ominaisuus. Värivaihtoehdot ovat hehkuva sininen Saphire Blue ja hienostuneen hopeanharmaa Glacier Grey.

Honor 9 tarjoaa rutkasti vastinetta 499 euron rahamäärälle ja puhelinta käyttäessä herää itseasiassa vain yksi kysymys: Miksi mistään puhelimesta pitäisi maksaa tuhat euroa, jos puoleen hintaan saa näin hyvän?