Esittelyssä Huawei Mate 20 Pro – parasta mitä rahalla saa?

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro on Huawein älypuhelinmalliston lippulaiva, joka pistää vielä pikkusen paremmaksi aiemmin julkistetusta Huawei P20 Pro -mallista.

Mate 20 Pro lanseerasi tullessaan maailman ensimmäisen seitsemän nanometrin tekniikkaa hyödyntävän Kirin 980 -prosessorin, joka tarjoaa 20% lisää suorituskykyä ja 40% lisää energiatehokkuutta. Huawei on myös integroinut Mali-G76 GPU -grafiikkaprosessorin Kirin 980 -piiriinsä vastatakseen paremmin entistä visuaalisempien sovellusten tarpeisiin. Uusi GPU tarjoaa edeltävään versioon nähden jopa 46 % paremman prosessointitehon 178 %:n energiatehokkuudella.

Mate 20 Pro on suunniteltu mallimerkintänsä mukaisesti ammattilaisille tai vaativille käyttäjille, jotka osaavat arvostaa puhelimen suorituskykyä tositoimissa. Vaativienkin sovellusten käyttö sujuu ajatuksen nopeudella ja puhelin ”vastaa kaasuun” kuin Maranellon ori konsanaan. Nopeus näkyy toki myös perussovelluksissa ja tällä kertaa myös Facebook-sovellus toimi todella rivakasti – puhelin sopii hyvin siis tavallisellekin tallaajalle, jos vain budjetti sallii hankinnan.


Noin tuhannen euron hintainen Mate 20 Pro tarjoaa myös huikean 40+20+8 MP -kolmoiskameran, jossa on uusi Leica Ultra Wide -laajakulmalinssi ja supermakrokuvausobjekti, joka mahdollistaa pikkutarkan kuvaamisen jopa 2,5 sentin päästä. Linssiä voi hyödyntää myös videokuvaamisessa, sillä se mahdollistaa kuvaamisen 21:9-resoluutiolla. Myös videokuvausominaisuuksia on parannettu ja mukana on nyt tekoälypohjainen kuvanvakautustekniikka, sekä videoihin saatavat erikoisefektit. Tekoäly tunnistaa entistä enemmän kuvaustilanteita ja kohteita tarjoten optimoituja kuvausasetuksia eri kuvaustilanteisiin. Kameran HiVision-toiminnossa yhdistyy tietosanakirja ja henkilökohtainen assistentti – ottamalla sen käyttöön taustalla toimiva tekoäly voi kertoa lisää kuvatusta kohteesta, kuten tunnistaa kuvattavan ruoka-annokset kalorit tai viedä käyttäjänsä automaattisesti verkkokauppaan ostoksille, mikäli kuvattava kohde on ostettavissa.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro. Kuva: Huawei

Kuvien ja videoiden katselu lähes kuusi ja puolituumaiselta 3K OLED-näytöltä hivelee silmiä ja värit toistuvat upeana. Näytön sivureunat on taivutettu tyylikkäästi kaarevaksi, mutta miksi? Kaareva näyttö on toki upean näköinen, mutta emme havainneet sen tuovan mitään varsinaista lisäarvoa. Kaarevuus on ehkä jopa vähän haitaksi, kun ison kämmenen syrjät osuvat välillä näyttöön puhelinta kädessä pidettäessä ja saavat aikaan ei-toivottuja toimintoja.

Suorituskykyinen 4200 mAh:n akku nopealla pikalataustoiminnolla tarjoaa toista vuorokautta kestävän toiminta-ajan, joten yhdellä latauksella selviää kovastakin työpäivästä vuorenvarmasti. Mate 20 Pro on suurella akullaan jopa hieman näyttämishaluinen, sillä Huawei on tuonut siihen toiminnon, jonka avulla voidaan tarjota lisää virtaa muille langattoman latauksen omaaville puhelimille. Mate 20 Pro:n akku latautuu 70 prosenttiin 30 minuutissa ja puhelin tukee myös langatonta 15 W:n Huawei Quick Wireless Charge -latausta.

Huawei Mate 20 Pro:ssa on uudenlainen näyttöön upotettu sormenjälkitunnistin, joka on mielestämme ergonomisesti erinomainen paikkavalinta, eikä tunnistinkomponenti tarvitse enää olla erillinen osa puhelinta ja viedä näin tilaa esimerkiksi näytöltä. Koska sormenjälkitunnistus ei toimi kaikissa käyttötilanteissa, kuten esimerkiksi hanskat kädessä, on puhelimessa myös kehittynyt 3D-kasvojentunnistustoiminto, joka hyödyntää etukameran 3D Depth Sensing Camera System -sensoria henkilön tunnistamiseksi ja reagoi jopa 0,6 sekunnissa ja yksi miljoonasosan virhemarginaalilla. Molemmat mainitut biometriset tunnistustavat toimivat testin aikana hienosti – ei valittamista.

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro

Mate 20 Prossa on Android P:hen pohjautuva EMUI 9.0 -käyttöliittymä, joka on mielestämme helppokäyttöinen, tyylikäs, kaikin puolin onnistunut. Käyttöjärjestelmä sopii hienosti niin ensikertalaiselle, kuin tottuneelle Huawei-käyttäjällekin.

Huawei Mate 20 Pro on maailman ensimmäinen älypuhelin, joka tukee vauhdikasta 4.5G LTE Cat.21 -standardia yltäen sen myötä jopa 1,4 Gbps:n latausnopeuteen. Se tukee myös maailman nopeinta Wi-Fi-verkkoa – parin gigan tiedoston lataaminen kestää vain kymmenisen sekuntia. Mukana on myös nopean paikannuksen mahdollistava, AI GPS Satellite Selection -teknologialla varustettu kaksitaajuus-GPS-tuki.

Huawei Mate 20 Pro tekniset tiedot:

Mitat  157,8  mm  (pituus)  x  72,3  mm  (leveys)  x  8,6  mm  (paksuus), paino n. 189 grammaa
Näyttö 6.39” 3K  OLED-näyttö
Näyttösuhde  19,5:9
Resoluutio:  3120  x  1440,  538  PPI
Muisti 6 Gt  RAM  +  128  Gt  ROM  + Nano  SD -muistikorttipaikka
SoC + CPU Kirin 980, 2 x Cortex-A76-Based Cores @ 2.6GHz 2 x Cortex-A76-Based Cores @ 1.92GHz 4 x Cortex-A55 @ 1.8GHz
GPU Mali-G76 720MHz
Käyttöjärjestelmä + liittymä Android 9 & EMUI 9.0
Dual SIM Dual nano SIM, Dual VoLTE
Yhteydet 4.5G LTE Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac Dual Band GPS
Kamera RGB-linssi: 40 MP, F1.8 Ultralaajakulmalinssi: 20MP, F2.2Zoom-linssi: 8 MP, F2.4 (OIS) Etukamera: 24 MP, F2.0
Huawei Mate 20 Pro:n hinta kirjoitushetkellä oli 999 euroa ja mikäli se osuu budjettiin, on puhelin varma valinta suorituskykyä, pitkää toiminta-aikaa, uusinta huipputekniikkaa ja laatua arvostavalle.