Huawei Watch – kuin oikea kello, mutta enemmän

Huawei Watch on kiinalaisen teknologiajätin uusin älykello, joka kiilaa samaan sarjaan Apple Watchin, Samsung Gear S2:n ja LG Watch Urbanen kanssa.

Testattavanamme oli Huawei Watchin metallirannekkeinen versio, mikä sopii miehiseen ranteeseen kuin nenä päähän. Jykevän rungon ja rannekkeen ansiosta, HW on kuin oikea kello ja se myös tuntuu siltä. Rannekkeesta löytyvä perhoslukko on ilahduttava yksityiskohta modernissa älykellossa.

Vilkaisu lepotilassa mustana olevaan kellotauluun paljastaa Huawei Watchin älykelloksi. Kun näyttö herätetään eloon ranneliikkeella, näyttöä koskemalla tai nupista painamalla, tulee näkyviin tavallista viisarikelloa muistuttava kellotaulu. Mahtavaa! Kello todellakin muistuttaa ulkoisesti ihan normaalia kelloa. Miksi älykellon pitäisi näyttää 80-luvun Casiolta? Tämä on oikea tapa!


Älykello on puhelimen jatke tai kaveri, joten perusasiat on oltava tiedossa ennen hankintaa. Huawei Watch vaatii kaverikseen vähintään Android 4.3 tai iOS 8.2 -käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimen.

Huawei Watch

Toiminnot ja käyttö

Huawei Watch näyttää käyttäjän valinnan mukaan puhelimen ilmoitukset, hälytykset, pikaviestit, puhelut, kalenterimerkinnät ja sähköpostit. Viestejä voi myös lähettää puhumalla ne ja tulkkina toimii Googlen oma puheentunnistus. Tekstin näppäilymahdollisuutta ei ole.

Kellolla voi myös hyväksyä tai hylätä tulevat puhelut ja se näyttää kuka soittaa, jos nimi löytyy puhelimen osoitekirjasta. Toiminto on parhaimmillaan kuulokemikrofonia käytettäessä, sillä muuten tuntuisi hölmöltä vastata puheluun näpyttelemällä ensin kelloa ja sitten nostamalla puhelimen korvalleen.

Älykellolla voi myös käyttää Google Maps -navigointia, mikä on kätevää esimerkiksi etsiessä kohdetta kävellen – ei tarvitse kävellä puhelin kädessä! Navigointinäyttö on selkeä ja vaikka ruudun koko on vain 1,4 tuumaa, niin paikkojen- ja katujen nimet näkyvät selvästi myös päivänvalossa kirkkaalta AMOLED-näytöltä.

Huawei Watch

Huawei Watchissa on tottakai mukana myös aktiivisuuden seuranta. Kellosta löytyy seurantaohjelma lajeille: kävely, juoksu, pyöräily, punnerrus, istumaannousu ja jalkakyykky. Näiden lisäksi HW mittaa myös pulssin, joten kello tyydyttää hyvin kuntoilijan perustarpeet seurantapuolella. Metallirannekkeineen 120 grammaa painava kello ei tosin ehkä ole paras vaihtoehto himourheilijan ranteeseen, mutta kuka mistäkin tykkää, ja kelloa saa myös kevyemmällä remmillä.

Kellolla voi myös ohjata musiikintoistoa Google Music tai Spotify -sovelluksien välityksellä, mikä osoittautui erittäin käteväksi toiminnoksi. Puhelin toistamaan musiikkia Bluetooth-kaiuttimeen ja sitten kellolla vaihtamaan kappaleita. Soivan kappaleen levyn kansi näkyy kellon näytössä ja käyttöliittymä on yksinkertaisen toimiva.

Vaihtelu virkistää ja siksi Huaweista löytyy lukuisia erilaisia kellotauluja; perinteisiä viisarinäyttöjä, joko pelkistettynä tai höystettynä pienillä apunäytöillä, digitaalisia numeronäyttöjä, ja futuristisia kellotauluja, joissa ajan näyttäminen on sivuseikka. Muutamaa kellotaulua on mahdollista vielä räätälöidä, eli vaihtaa osoittimien ym. värejä ja määrittää mitä tietoja apunäytöissä näytetään.

Huawei WatchHuawei Watchin akunkesto on hyvä. Valmistaja ilmoittaa toiminta-ajaksi jatkuvassa käytössä varovaisesti 1,5 päivää, mutta käytimme testin aikana kelloa joka päivä ja jouduimme lataamaan kelloa noin kolmen vuorokauden välein.

Akunkestoon vaikuttaa tietysti asetukset, joista ehkä suurimpana näyttö. Sen voi asettaa olemaan jatkuvasti päällä, mikä tarkoittaa kuitenkin sitä, että kello näyttää täysvärisen kellotaulun vain sitä vilkaistaessa tai näpytellessä, ja lepotilassa näkyy valitun kellotaulun yksinkertaistettu versio, ns. mustavalkotaulu. Toisessa tapauksessa näyttö on lepotilassa pimeänä.

Molemmissa näyttötiloissa näyttö herää ranneliikkeestä noin viideksi sekunniksi, jolloin siitä ehtii katsomaan nopeasti ajan tai muuta informaatiota. Jos näyttöön ei koske, se sammuu noin viiden sekunnin sisään. Jäimme kaipaamaan tähän sekuntimääräistä säätöä – näyttö pimenee aavistuksen liian nopeasti.

Yhteenvetona, Huawei Watch on vakuuttava älykello. Sen vankka rakenne ja valittavissa olevat analogiset kellotaulut tekevät siitä lähes oikean kellon oloisen. Näyttö ja käyttöliittymä on selkeä ja kelloa oppii käyttämään täysin ilman ohjekirjaa. Akun kesto on melko hyvä ja kelloa ei tarvitse ladata yhtä usein kuin älypuhelinta.

Huawei Watchin perusversio maksaa nettikaupassa seitinohuesti alle 400 euroa ja metallirannekkeisesta saa pulittaa noin 80 euroa enemmän.

 

Tekniset tiedot

 • Kellotaulun halkaisija 42 mm
 • Paksuus 11,3 mm
 • Rungon materiaali 316L ruostumatonta terästä, pinnoitteet teräs, musta ja punakulta
 • Ranneke: teräspunos-, teräslinkki- tai nahkaranneke, leveys 18mm
 • Näyttö 1.4″ AMOLED-safiirikristallikosketusnäyttö, 400x400px, 286 ppi, 10,000:1 kontrastisuhde
 • Käyttöjärjestelmä Android Wear
 • Suoritin Qualcomm 1.2GHz 4-ydinprosessori
 • Muisti 512 MB, ROM 4GB
 • Yhteydet Bluetooth 4.1 BLE ja Wi-Fi
 • Sensorit: 6 akselinen kiihtyvyysanturi, sykemittari, ilmapuntari
 • Yhteensopivuus: vähintään Android 4.3 tai iOS 8.2
 • Akku: 300 mAh, nopea lataus: 0-80% 45 minuutissa