Hurja WRC-uutinen: VW lähtee rallin MM-sarjasta päästöskandaalin jälkimainingeissa

Volkswagen Polo R WRC (2015)

VW-konsernille tuli päästöhuijauksesta niin iso lasku maksettavaksi, että viime aikoina on saatu lukea lähes päivittäin konserniin liittyviä säästöuutisia. Moottoriurheilukaan ei ole turvassa kustannusleikkauksilta, ja säästökuurin vaikutukset ulottuivat viimeksi Audin kilpailutoimintaan. Rinkulamerkki ilmoitti viime viikolla vetäytyvänsä Le Mansista sekä WEC-sarjan kestävyyskisoista pitkän menestysjakson jälkeen, ja jatkossa tarkoituksena on keskittyä sähköformuloiden Formula E -sarjaan. Tällä tavoitellaan säästöjen lisäksi myös uudenlaista puhtaampaa imagoa.

Autosport laittoi jo alkuviikosta liikkeelle huhun, jonka mukaan emomerkki Volkswagen olisi puolestaan lähdössä rallin MM-sarjasta, jota se on dominoinut mielin määrin viime vuosina. Asiasta keskusteltiin Wolfsburgin pääkonttorissa tällä viikolla, ja lähtöpäätös julkistettiin jo tänään. Ajoitus on omalla tavallaan varsin erikoinen. VW varmisti nimittäin juuri päättyneessä Walesin rallissa neljännen perättäisen merkkimestaruuden, ja tallin ykköstykki Sébastien Ogier nappasi muutamaa viikkoa aiemmin myöskin neljännen peräkkäisen kuskien tittelin.

WRC-sarjan säännöt muuttuvat merkittävästi ensi kaudelle, ja autoihin tulee entistä näyttävämpiä aerodynamiikkaosia sekä lisää tehoa. Uuden kaluston kehittäminen on vaatinut kaikilta valmistajilta suuria investointeja, ja myös Volkswagen on jo ehtinyt panostaa kovasti ensi vuoteen.


Uusi ralli-Polo nähtiin kesällä Suomessakin testeissä, jolloin se teki melkoisia loikkia Suomen MM-rallista tutuissa soraränneissä. Volkkarin ensi kautta varten tekemät investoinnit menevät siis nyt aivan hukkaan ainakin tehdastiimin kannalta. Toki jo kehitettyä uutta kalustoa voidaan myydä yksityistiimeille, jolloin sen potentiaalia päästäisiin vielä hyödyntämään.

VW:n lopettamispäätös tarkoittaa myös sitä, että Jari-Matti Latvalakin joutuu etsiskelemään uutta työpaikkaa. VW-konsernin merkeistä ainoastaan Skoda on näillä näkymin jäämässä alemman tason WRC 2 -sarjaan,  joten lentävän suomalaisen täytyy löytää hommia muiden valmistajien palveluksesta. Tommi Mäkisen luotsaama Toyota saattaisi ainakin olla kiinnostunut Latvalasta, koska MM-sarjaan ensi vuonna palaava japanilaismerkki on huhujen mukaan etsimässä suomalaiskuskia joukkoihinsa.