Hyvän maun rajoja koetellaan oikein kunnolla – onko tässä maailman rumin BMW M3

BMW M3 kuuluu baijerilaismerkin legendaarisimpiin malleihin. M3:a on tehty jo yli 30 vuoden sekä viiden sukupolven ajan, ja suurin osa niistä on joko nykyisiä tai tulevia klassikoita. Toisen sukupolven, eli E36-korimallin M3 oli pitkään edullisin vaihtoehto omaa Ämmää havitteleville. Autossa on kyllä hieno tekniikka korkealle kiertävine vaparikuutosineen, mutta ulkonäkö on turhan lähellä tavallisia 3-sarjan malleja. Tästä korimallista puuttuvat mm. M3:lle tyypilliset lokasuojanlevitykset, mutta mallin arvostus on silti alkanut nousta aivan viime vuosina.

Vähän ajettuja ja alkuperäiskunnossa säilyneitä E36 M3:iakaan ei saa enää halvalla, ja hinnat ovat jatkuvassa nousussa. Tämän vuoksi näihinkään autoihin ei kannata tehdä enää oman maun mukaisia virityksiä, mutta kapeat lokasuojat näyttävät edelleen häiritsevän muutamia omistajia. Joihinkin Ämmiin on luotu pellistä hillittyjä pullistuksia, mutta homman voi hoitaa myös vähemmän hillitysti.


Nettiin putkahti nyt Briteissä tehty levitys, joka vetää lähes sanattomaksi. Tummansiniseen avo-M3:een on lätkäisty uretaanivaahdosta tai jostakin vastaavasta aineesta muotoillut pullistukset, jotka leventävät autoa ainakin metrillä. Levitysten muotoilukin on sitä luokkaa, että italialaiset design-maestrot kääntyisivät haudassaan tämän Bemarin nähtyään.

Tummasinisessä autossa näyttäisi olevan kermanvärinen sisusta, eli väriyhdistelmää voisi periaatteessa kutsua jopa elegantiksi. Kaikenlainen tyylikkyys karisee kuitenkin järkyttävien levitysten myötä, ja ne on kaiken muun kauheuden lisäksi vielä maalattu kirkkaan oranssiksi. Työn jälkeä voisi kutsua kauniisti suurpiirteiseksi, ja takaluukun päälle lisätty spoileri näyttää kuin kakkosnelosesta sahatulta.

Takavalotkin on vaihdettu mustapohjaisiin tuning-tekeleisiin, ja ovenkahvojen sekä tankinluukun kohdalla on hassut syvennykset niihin käsiin pääsemiseksi. Ovien koloista voisi hyvällä tahdolla löytää jonkinlaista Testarossa-henkeä, mutta tämä vertaus taitaa olla suorastaan loukkaus Maranellon oria kohtaan. M3:n takalokasuojien levitykset on sentään hyödynnetty superleveiden vanteiden sekä renkaiden mahduttamiseksi, ja takapuskurin alareunan isosta aukosta pilkottaa massiivinen putkenpää. Briteissä rakennettu M3 on kaiken kaikkiaan niin uskomaton ilmestys, että sitä on hankala uskoa rakennetun vakavalla naamalla. Valitettavasti samalla on onnistuttu pilaamaan tuleva klassikko lähes täydellisesti.