Iso-Britannia tekee täyskäännöksen – dieselautojen omistajille saatetaan maksaa jopa 2000 puntaa vanhasta nakuttajasta eroon hankkiutumiseksi

Dieselautot olivat pitkään bensamalleja suositumpia monissa Euroopan maissa. Myös Iso-Britannia puhui vahvasti niiden puolesta, ja niinpä nakuttajia on myyty sumujen saarella massiivisia määriä vuosien saatossa. Valtiovalta halusi suosia dieseleitä virallisissa mittauksissa saavutettujen pienten hiilidioksidipäästöjen vuoksi, mutta ne ovat vain osa totuutta.

VW-konsernin päästöskandaali toi nimittäin julkisuuteen haitalliset typen oksidit, joilla on vakavia terveysvaikutuksia. Euroopan ympäristökeskus on arvioinut, että typen dioksidipäästöt aiheuttivat pelkästään vuoden 2013 aikana 12 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman. Ison-Britannian teillä liikkuu noin 11,2 miljoonaa dieselautoa, ja niistä lähes 20 prosenttia on yli 12 vuotta vanhoja, joten kyse ei ole mistään pienestä ongelmasta.

Nyt BBC kertoo, että Englannissa ollaan lähtemässä todelliseen sotaan nakuttajia vastaan. Ilmanlaatua halutaan kohentaa, ja niinpä joidenkin dieselautojen omistajille saatetaan maksaa jopa 2000 puntaa menopelin vaihtamiseksi uudempaan ja vähemmän saastuttavaan autoon. Tarkat yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa, mutta kampanja suunnataan ilmeisesti etenkin vanhojen dieselautojen omistajille.


Tukirahat saataisiin käytettyä näin tehokkaimmin ja myös ilmanlaatua parantava vaikutus olisi mahdollisimman suuri. Toinen vaihtoehto voisi olla niiden autoilijoiden tukeminen, jotka asuvat saasteiden erityisen pahasti vaivaamilla alueilla. Lisäksi Ison-Britannian tukirahoja voitaisiin suunnata pienituloisille dieselautojen omistajille, joilla ei ole muuten varaa uudemman ja vähäpäästöisemmän menopelin hankintaan.

Dieselautot eivät huolestuta pelkästään maan hallitusta, vaan myös kuluttajat ovat samoilla linjoilla. CarBuyerin tekemän tutkimuksen mukaan peräti 61 prosenttia vastaajista suhtautui kielteisesti dieseleihin niiden päästöjen vuoksi, joten uusien nakuttajien myyntikin alkaa kohta olla varsin haasteellista puuhaa.