Itävaltalaisen taiteilijan kantaaottavat ”läskiautot” herättävät huomiota

Rammsteinin laulajan Till Lindemannin soolobiisissä ”Fat” kuvaillaan rakkautta lihavaan naiseen. Siinä mies on friikki, jota kaikki eivät ymmärrä. Myös lihavaa naista kuvaillaan tavalla, joka saa osan kuulijoista siirtymään epämukavuusalueelle. Hieman samanlainen olo tulee, kun katsoo itävaltalaisen Erwin Wurmin luomia ”lihavia autoja”, joilla taiteilija haluaa ravistella katsojia.

 


Esteettisyys on jokaisen henkilökohtainen asia. Toiset pitävät solakammista muodoista, toiset taas hakevat tukevampaa nähtävää. Automuotoilu pyrkii kuitenkin lähes poikkeuksetta esteettiseen kauneuteen, joskin käytännöllisyys ja tuotantokustannukset määrittelevät myös lopullista ulkonäköä. Yhteiskunnassamme autoilla voidaan viestiä kanssaihmisille menestyksestä tai persoonasta, josta auton omistajaa tuntemattakin voi yrittää tehdä johtopäätöksiä vaikkapa tämän ulkonäöstä, työpaikasta ja mieltymyksistä. Henkilöautoilla pyritään useimmiten virtaviivaiseen muotoiluun, joissa keveys ja nopeus ovat hyveitä. Taiteilija Wurm halusi luomuksillaan kyseenalaistaa tällaisen autojen kauneusihanteen.

Ensimmäistä ”läskiautoaan” varten Wurm otti yhteyttä Opeliin esitelläkseen heille visionsa. Valitettavasti autonvalmistajan muotoilustudion tietokoneohjelmat eivät taipuneet lihavien muotojen suunnitteluun, joten taitelijan tuli liata heti alusta saakka kätensä projektin parissa. Lopulta Wurm haali käsiinsä pelkän auton alustan, jolle tuli työstää haluttuja muotoja kantava kori. Materiaaliksi valikoitui työstettävyytensä johdosta polyuretaani, johon pystyi työstämään pikemminkin ihmismaailmasta tuttuja muotoja. Valmiin korin päälle vedettiin paksu lakkakerros, joka saa lopputuloksen näyttämään hämmentävällä tavalla lihoneelta autolta.

Osassa teoksista on selvästi haettu mm. Porschen ja Volkswagenin korimuotoja, jotka ovat lihoneet tursuaviksi pulleroiksi. Wurmin töistä voi olla montaa mieltä, mutta ainakin niitä katsoessa tulee epämiellyttävä olo. Ajatukset siirtyvät helposti Amerikkaan, jossa ihmiset voivat lihoa pikaruolla muodottomiksi möykyiksi. Töillään taiteilija vie ajatukset autoista statussymboleina myös kulutushysteriaan, jossa jatkuvasti kilpaillaan uudemmilla ja paremmilla tuotteilla, joita kansalaisten on jatkuvasti ostettava lisää pysyäkseen kilpavarustelussa mukana. Toisaalta Wurmin autot ovat myös hauskoja todisteita siitä, miten monenlaisia tuntemuksia autoilla voi herättää. Idiotismia vai taidetta? Päätä itse!