Jaguar tekee viimeisiä säätöjä ensimmäiseen sähköautoonsa – I-Pace esitellään maaliskuussa

Intialaiselle Tatalle nykyään kuuluva Jaguar on heittänyt pölyttyneet perinteet romukoppaan monessakin suhteessa. Merkin myydyin malli on nykyään F-Pace-nimeä totteleva katumaasturi, ja brittien SUV-valikoima laajeni vielä alaspäin äskettäin esitellyn E-Pacen myötä. Siitä tulee hinnoittelunsa myötä todennäköisesti suosituin Jaguar. Lisäksi brittimerkki kehittää täyttä höyryä reilu vuosi sitten paljastetun I-Pace-konseptin tuotantoversiota.

I-Pace on suorastaan vallankumouksellinen uutuus, koska se on Jaguarin historian ensimmäinen täyssähköauto. Tämä näkyy myös mittasuhteissa, koska I-Pacen nokka on puuttuvan polttomoottorin vuoksi todella lyhyt perinteisiin Jaggeihin verrattuna. Auton konseptiversio oli silti sopusuhtaisen näköinen, ja se sai hyvin positiivisen vastaanoton. Niinpä tuotantomalli säilyy lähes identtisenä tutkielmaan verrattuna.


Jaguar on testannut yli 200 I-Pacen prototyyppiä, joilla on ajettu noin 2,4 miljoonaa kilometriä 11 000 tunnin aikana. Testit ovat sujuneet menestyksekkäästi, ja ne ovat nyt edenneet viimeiseen arviointivaiheeseen ennen auton julkistusta. I-Pace on kuulemma tuotantovalmis, ja autolla on päästy pitkiä matkoja yhdellä latauksella. Tarkkoja lukuarvoja ei kuitenkaan suostuta vielä paljastamaan, ja sama koskee myös latausaikaa. Jaguar kertoo kuitenkin, että I-Pacen akut saa ladattua 80-prosenttisesti täyteen lyhyen tauon aikana.

Tuhannet asiakkaat ovat kuulemma jo ilmaisseet mielenkiintonsa ensimmäistä sähkö-Jaggea kohtaan, ja osa heistä on maksanut ennakkovarausmaksunkin. Jaguar kutsui muutamia heistä I-Pacen viimeisiin testeihin antamaan insinööreille palautetta. Yksi näistä potentiaalisista asiakkaista on Kalifornian Pasadenassa asuva Ann Voyer. Hän halusi tietää, riittääkö I-Pacen toimintamatka hänen suosikkireitilleen USA:n länsirannikkoa pitkin. Voyer pääsi ajamaan autolla reilun 320 kilometrin matkan Los Angelesin Sunset Boulevardin sekä San Luis Obispossa sijaitsevan Morro Bayn välillä, ja yksi lataus riitti koko matkalle.

I-Pace esitellään suurelle yleisölle maaliskuisessa Geneven autonäyttelyssä, joten auton lopulliset kuvat ja tekniset tiedot julkaistaan hieman sitä ennen. Jaguarin ensimmäinen sähköauto maksaa noin 75 000 euroa, ja sen saa Suomessakin lähes samaan hintaan kuin muualla Euroopassa. Nollapäästöisessä autossa ei ole nimittäin juuri mitään autoveroa.