Japsiauton voi tuunata myös näin – VIP-tyylisessä Lexuksessa riittää mahonkia

Japanilaisten autojen suosio rakentelukohteena on kasvanut huimasti viime vuosina. Suomessakin on nähty monia Japanin kotimarkkinoille tarkoitettuja malleja, joista on tehty mm. villejä driftauslaitteita nousevan auringon maan tyylin mukaisesti. Kotimarkkinoiden autoja alun perin tarkoittanut JDM-, eli Japanese Domestic Market -käsite on tässä yhteydessä laajentunut koskemaan lähes kaikkia rakenneltuja japseja.

Yksi suuntaus on puolestaan ns. VIP-tyyli, jossa luksusautoja personoidaan melkoisella bling bling -meiningillä. Joitakin tällaisia autoja on nimitetty jopa yakuza-laitteiksi Japanin mafian mukaisesti. Pari viikkoa sitten Lahdessa järjestetyssä Autot ja Viihde -viikonlopussa bongattiin tähän tyyliin rakennettu Lexus, jossa oli käytetty todella yksilöllistä lähestymistapaa.


Kajaanilaisen Teppo Näyhän luomus on tehty vuoden 2005 GS300:n pohjalta. Alun perin hopeanvärinen auto on vaihtanut väriä valkoiseksi, ja muitakin muutoksia on melkoinen määrä. Tekniikka on kuitenkin ennallaan, eli Lexusta vauhdittaa auton alkuperäinen kolmilitrainen V6. Siitä irtoaa tarkalleen 249 hevosvoiman teho ja 310 newtonin vääntö.

Alustaa on kuitenkin laskettu BC Racingin coilovereilla, ja pyörätkin on laitettu uusiksi. Auton alla pyörivät nyt Weds Maverick 710S -malliset kiekot, joilla on kokoa 20 tuumaa. Vanteiden leveys on edessä yhdeksän ja takana kymmenen tuumaa. Renkaina palvelevat puolestaan Vredesteinin valmisteet. Etuvanteiden välistä erottuvat myös ruskeaksi maalatut jarrusatulat, joissa lukee ”Mahogany”.

Tästä voi jo päätellä koko luomuksen teeman. Lexus on nimittäin todellinen oodi mahongille, jota löytyy ympäri autoa. Esimerkiksi takakontti on tehty afrikkalaisesta sapelimahongista laivan rimakansityylisesti. Se on viimeistelty peräti kahdeksalla lakkakerroksella, ja ledivaloilla varustettu työkalulaatikko kruunaa ruuman. Tavaraa tällä laitteella ei enää raaski kuljettaa, joten takaluukun kansikin jatkaa johdonmukaisesti show-meininkiä. Kannen valkoinen sisäpinta on tehty itse lasikuidusta, ja koko komeus on viimeistelty valaistulla Lexuksen logolla.

Sisustaa koristaa edelleen alkuperäinen musta nahka, mutta mahongissa ei ole säästelty sielläkään. Itse tehtyjen mahonkiosien lista käsittää venehenkiset lattiamatot, vaihdekepinnupin, ruokapöydät, sanomalehtitelineen, valaistut mukitelineet ja jopa valaistun sikarihumidorin keskikonsolissa. Kaikki nämä käsityönä valmistetut osat on viimeistelty 8-10 kerroksella lakkaa.

VIP-tyyli viimeistellään erillisillä niskatyynyillä ja taustapeilistä roikkuvalla tupsukoristeella, jota nimitetään näissä piireissä Fusaksi. Koriste on Junction Producen käsialaa, kun taas alumiinipolkimet ovat Lexuksen alkuperäisosia. VIP-tyyliin kuuluvat myös verhot, valaistut jalkatilat ja tummennetut ikkunat.

Vaikka moottori onkin vakiovireessä, moottoritilaan on kuitenkin uhrattu ajatus jos toinenkin. Konehuoneen kaikki paneelit on nimittäin siloteltu ja maalattu korin väriin. Lisäksi akulle on tehty itse päällinen, ja öljykorkki sekä pesunestesäiliön korkki ovat vähemmän yllättävästi mahonkia.

Mahonkia löytyy jopa Lexuksen maskista ja helmoistakin. Helmalevikkeet, etupuskuri ja takapuskurin alaosa ovat kokonaan auton rakentajan omaa käsialaa. Massasta taatusti erottuva luksusjapsi on saanut lisäksi mustan katon, joka antaa mukavasti kontrastia valkoiselle ulkovärille. Onkohan tässä maailman ainoa mahonki-Lexus?