Järeämpi kuin Suomessa: Kanadan poliisivoimien uusin hankinta on 13-tonninen panssariauto

Virkatehtävän aikana surmansa saaneita poliiseja ei Suomen historiassa ole kansainvälisesti tarkasteluna montaakaan, mutta näistä tapauksista tunnetuimmat ovat syöpyneet kansakunnan muistiin. Pihtiputaalla vuonna 1969 pienviljelijä Tauno Pasanen ampui hengiltä neljä poliisia. Vuonna 1997 vankiloman aikana Tanskasta karannut Steen Christensen surmasi Hotelli Palacen ryöstön jälkeen kaksi poliisimiestä. Muualla maailmassa poliisien kuolemat ovat usein paljon arkipäiväisempi asia. Poliisien käyttämä järein arsenaali lähentelee Suomessakin uusien panssaroitujen G-Mersujen osalta armeijan kalustoa. Näitä autoja on mahdollista nähdä mm. isoissa massatapahtumissa, kuten vaikkapa muuta viikko sitten Rammsteinin keikan aikana Tampereen keskustassa.

Kanadan Calgaryssa ollaan kuitenkin vielä melko vaatimattomia maasto-Mersuja pidemmällä. Sikäläisten poliisivoimien uusin hankinta on nimittän yli 500 000 dollaria kustantava panssarihirmu, joka on korvannut aikaisemman 12 vuotta käytössä olleen panssariauton. Ulkonäkönsä puolesta laitos ei muistuta enää edes etäisesti siviiliautoa, vaan pikemminkin jättimäistä rautaharkkoa. Vuonna 2018 vanhaa panssariautoa käytettiin noin 500 kertaa, joten myös uusi kulkupeli joutunee hyvinkin aktiiviseen virkakäyttöön.


Kanadan poliisi on määritellyt auton käytön perustelluksi etenkin silloin, ”kun kansalaisiin tai poliisiin kohdistetaan erityistä uhkaa”. Sitä mikä luetaan erityiseksi uhaksi ei ole erikseen määritelty, mutta varmasti ainakin maininnat ampuma-aseista hälytystehtävien yhteydessä saavat panssariautojen dieselmoottorit valmiustilaan. Uuden suurhankinnan johdosta Kanadassa on keskusteltu näin kalliin auton järkevyydestä, ja kyseenalaistettu minkälaista viestiä poliisi haluaa ympärilleen jakaa uhkaavan näköisillä panssariautoillaan. Toisaalta osa on myös sosiaalisessa mediassa puolustellut hankintaa, sillä myös rikollisten voimankäyttö on lisääntynyt.

Uuden panssariauton omamassa on huimat 12,7-tonnia, joten kyseessä on melkoinen järkäle. Autoa voidaan käyttää puskutraktorin tavoin raivaamaan tieltä toisia ajoneuvoja. Auton kotimaisuusaste on kuitenkin erinomainen, sillä sen on valmistanut Cambli-niminen quebecilainen panssaroituihin ajoneuvoihin erikoistunut yritys. Kanadan poliisi on ehtinyt lainata autoa jo armeijallekin, joka sekin varmasti osaa arvostaa moisen keksinnön käyttökelpoisuutta konfliktien ratkonnassa.