Jokamies retkeilee #1: Sipoonkorpi

Välillä automieskin haluaa jaloitella, ja silloin on päästävä takaisin luontoon. Aloitamme uuden juttusarjan Etelä-Suomen luontokohteista, ja kriteereinä on ”vajaan kympin lenkki ja autolla pääsee viereen”. Unohdamme siis alle kilometrin ja yli kahdenkymmenen lenkit, ja haemme kertarykäisyllä kierrettäviä luontoelämyksiä.

Sipoonkorpi onkin Vantaalla

Ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui Sipoonkorpi Vantaalla. Päivätyö vei asiakkaisiin itäiseen Helsinkiin, joten yrittäjän vapautta hyödyntäen heitin aamulla ulkoiluvaatteet kassiin ja päätin poiketa metsän puolella jos sää sen sallii. Palaverista vapauduttuani säätutka kertoi pilvipoudasta, joten suuntasin kohti Sipoonkorpea.

Jokamies-Sipoonkorpi-Pelto
Muutama kilometri Hakunilasta, ja olet maalla. KUVA: Joose Luukkanen

Pysäköin Tasakallion parkkipaikalle, josta on muutama sata metriä varsinaisen metsäpätkän alkuun. Navigaattoriin kannattaa syöttää osoitteeksi Tasakalliontie 1, joka on kansallispuiston nimestä huolimatta Vantaan puolella.


Jokamies-Sipoonkorpi-Högberget
Rannikon maasto on kallioista. KUVA: Joose Luukkanen

Kalkinpolttajanpolku

Reitiksi valikoitui viiden kilometrin mittainen Kalkinpolttajanpolku. Se kiertää Sotungin kylän tuntumassa metsiä ja kallioita, ja vaikutti sopivalta aloitukselta. Puolimatkasta erkanee myös reitti Fiskträskille, mutta siitä tuleva 15 km lisätaival ei tässä kohtaa inspiroinut. Tasakallion parkkapaikalta oli tarjolla myös kilometrin rykäisy Storträskin rantaan, tästä pätkästä selvinnee heikkokuntoinenkin.

Jokamies-Sipoonkorpi-Kalkkiruukin-laavu
Kalkkiruukin laavu löytyy reitin puolivälistä. Täällä kelpaa paistella makkarat, myös huussi löytyy. KUVA: Joose Luukkanen

Matkaa kertyy parkkipaikalta siirtymiset mukaan lukien karvan yli 8 km. Aikaa minulla kului tasan kaksi tuntia, josta tosin 20 minuuttia meni sipoonkorpikuusen alla sadetta pidellessä. Tiedotuksen mukaan kuurojen piti alkaa vasta iltapäivällä, mutta niin vaan pääkaupunkiseudun ainoa sadepilvi koko aamupäivän aikana yllätti minut – ja tietysti juuri reitin puolivälissä!

Jokamies-Sipoonkorpi-Hakunila
Hiio hoi Hakunila horisontissa! KUVA: Joose Luukkanen

Vaihtelevaa maastoa hyväjalkaisille

Reitti on vaihteleva. Matkalle osuu kalliota, metsäpolkua, juurakkoista metsäpolkua, ja myös erittäin tasaista leveää hiekkatietä. Osan matkasta reitti kulkee tien vartta. Matkalle osuu välillä jyrkkiäkin korkeuseroa, ja pahimmissa paikoissa portaat kulkua helpottamaan.

Jokamies-Sipoonkorpi-Portaat
Jyrkimpiin kohtiin on rakennettu portaita kulkua helpottamaan. Polku kulkee pitkin kallioita ylös ja alas, joten hien saa päälle. KUVA: Joose Luukkanen

Alkupätkän juurakoiden takia maasto ei sovi jos tasapainon kanssa on ongelmia. Silloin parempi ratkaisu on kulkea ”vastavirtaan” Kalkkiruukin laavulle ja palata samaa tietä takaisin. Paluumatkan maisemat ovat muutenkin mukavampia, joten paljoa ei tässä menetä.

Jokamies-Sipoonkorpi-Saniaiset
Välillä maasto vaihtuu saniaislehtoon. KUVA: Joose Luukkanen

Kalkkiruukin laavulta löytyy nimensä mukaan laavu, makuusoppi ja ulkovessa. Sen lisäksi tauon pitoon sopivia pöytiä löytyy Högbergetin kallion laelta. Kaupunkilainenkin pärjää tällä reitillä.

Jokamies-Sipoonkorpi-Polku
Polku on välillä jo melkein liiankin hyvää – no mieluummin tätä kuin juurakkoa! KUVA: Joose Luukkanen

Maisemiltaan Sipoonkorpi on sitä mitä odottaakin sopii, eli suomalaista korpea. Suurin osa reitistä kulkee kuusimetsän siimeksessä. Mitään Kolin veroista näkymää ei täältä löydy, mutta horisontissa siintävät Vantaan lähiöt tuovat kontrastia vehreään metsään. Kiva lenkki, ja erinomainen sijainti pk-seudulla asuville.

Jokamies-Sipoonkorpi-Kanjoni
Reitin varrelta löytyy myös jyrkkäreunainen kanjoni. KUVA: Joose Luukkanen

Koneista kiinnostuneille aivan vieressä on myös Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo, jonka olemassaolon hoksasin vasta kotona karttaa tarkemmin tutkiessa. Museo toimii mainiona masinistiparkkina, jos mieltymykset ulkoilun suhteen eivät kohtaa…