Jokamies testaa: erittäin pienikokoinen Full HD -kojelautakamera

Xplore C1 -kojelautakamera
Xplore C1 -kojelautakamera

Kojelautakamera on monelle tuttu, joko omasta autosta tai Youtubeen ladatuista, lukuisista kojelautakameroiden tallentamista, liikennevideoista. Termi tulee englanninkielisestä sanasta dashcam, joka suoraan suomennettuna tarkoittaa kojelautakameraa. Laitetta kutsutaan myös autokameraksi tai liikennekameraksi.

Kojelautakameran ensisijainen tarkoitus on kuvata ja tallentaa onnettomuustilanteesta video, jonka perusteella onnettomuuden syiden selvittely voi olla helpompaa. Kamera tallentaa yleensä jatkuvaa videota muistikortille, joka ylikirjoittuu vanhemmasta päästä kortin tullessa täyteen. Kamera osaa myös havaita onnettomuuden kiihtyvyysanturin perusteella ja tallentaa siitä oman videon muistikortille, jota ei automaattisesti ylikirjoiteta.

Saimme kotimaisesta e-ville.com -verkkokaupasta testiin pienen Xplore C1+ GEO FullHD -kojelautakameran, mikä vaikutti ominaisuuksiensa ja kokonsa puolesta mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Xplore C1 -kamera painaa ilman jalustaa vain 36 grammaa ja sen koko on vain 32x32x32mm. Kamera saa ajon aikana virran USB-kaapelista, mutta sisäänrakennettu akku tarjoaa virran katketessa vielä 15-20 minuuttia tallennusaikaa. Kamera myös menee automaattisesti päälle, kun se saa virtaa kaapelista ja sammutusviiveen voi säätää itse.


Kojelautakameran pieni koko on mielestämme oleellista, sillä kamera ei saa häiritä kuljettajan näkökenttää ja siitä Xplore C1 saa ison plussan. Pienestä kameran- ja sitä myötä optiikan koosta huolimatta kameran Full HD -kuvanlaatu on kuitenkin erinomainen. Kamera on myös helppo kohdistaa mukana tulevan kääntyvän ja pyörivän jalustan ansiosta, joka asennetaan lasiin mukana tulevalla kaksipuolisella teipillä ja kiinnikkeellä. Kameran ja jalustan saa helposti irti lasiin kiinnitetystä kiinnikkeestään, mikäli haluaisi ladata kameran videot vaikka kotisohvalla.

Xplorer -kojelautakamera toimi koko testin ajan moitteettomasti ja tallensi kaikki – mukaan lukien omat törttöilyt liikenteessä. Sovellus yski pari kertaa videoita ladattaessa, mutta yskiminen näytti olevan satunnaista ja varmastikin peräisin häiriöistä Wi-Fi yhteydessä tai puhelimen omassa toiminnassa. Kameraa oli todella helppo käyttää, kuten myös Xplorer-sovellusta – käyttöönottoon ja asennukseen ei juuri ohjekirjaa tarvinnut. Kameran asetusten resetointikin tuli testattua, koska allekirjoittanut unohti wi-fin salasanan. Kamera säilytti resetoinnista huolimatta kaikki nauhoitukset.

Full HD-kuvanlaatua on ilo katsella ja kuvakulmakin on juuri passeli. Kamera reagoi nopeasti valonvaihteluun, esim. tunneliin ajettaessa ja toisin päin – tästä myös pätkä videokoosteessa alempana. Aurinko ei juuri häikäissyt kuvaa, vaikka muutaman kerran häikäisikin kuskia niin, että raybanit oli pakko laittaa silmille – harvinaista Suomen kesässä. Mikrofonin äänenlaatu oli oikeastaan ainoa, mitä ei voi juuri kehua. Ääni kuulosti hieman katkonaiselta ja siltä kuin se olisi ottanut jostain häiriötä. Ratkaisimme tämän klikkaamalla mikin pois päältä älypuhelimen sovelluksella. Mihin sitä mikkiä nyt tarvitsisikaan – tässä tapauksessa kuva ratkaisee, ei ääni.

Pienessä kamerassa ei luonnollisesti ole näyttöä, kuten joissain suuremmissa markkinoilla olevissa malleissa on, mutta live-kuvan ja nauhoituksien katselu sujui hienosti älypuhelimeen ladattavan Xplore-sovelluksen kautta. Sovelluksella voi myös käskeä kameraa nauhoittamaan videon tai ottamaan still-kuvan, muuttaa kameran asetuksia ja katsella älypuhelimeen tallennettuja videoita ja kuvia myös offline-tilassa. Kamera toimii Wi-Fi-tukiasemana, johon älypuhelimella otetaan yhteys. Kun videoita katsotaan suoraan xplore-sovelluksella, niihin saa näkyviin myös ajonopeuden ja karttakuvan, johon sovellus piirtää ajettua reittiä – hieno ominaisuus!

Xplorer C1+ GEO mallin mukana tulee myös bluetooth -kaukolaukaisin, jonka avulla voi komentaa kameraa nauhoittamaan 12 sekunnin videopätkiä. Xplorer ottaa myös automaattisesti kolmen minuutin välein valokuvan muistikortille, joten niistä voi tehdä vaikka albumin reissun jälkeen. Kamera tallentaa GPS:n avulla myös sijaintitiedot, joten reittiä ei tarvitse muistella oman muistin varaisesti.

Xplorer C1 -kojelautakameralla nauhoitettu videokooste:

Xplorer C1+ GEO tekniset tiedot:

 • 2 megapikselin 1/2.7 tuuman teollisuusluokiteltu CMOS kuvasensori
  155 asteen kuvakulma, F1.8/f 2.8mm aukko (6 linssiä)
 • Sisäänrakennettu mikrofoni
 • Kiihtyvyysanturi
 • 1080p 30fps Full-HD video
 • Tallennusominaisuudet: Looppikuvaus, kiihtyvyysanturin laukaisema kuvaus ja suojaus
 • Videon koodaus H.264 ja tallennusmuoto AVI
 • Automaattinen valotuksen ja valkotasapainon säätö
 • Tallennusmedia max 32GB Class 10 MicroSDHC (n. 5 tuntia FullHD-videota)
 • Automaattinen päälletallennus pl. lukitut videot
 • Wi-Fi ja Bluetooth 3.0 (langattomalle laukaisuijalle)
 • Koko 32x32x32mm, 36g
 • 180mA Polymer-akku, käyttöjännite: 5V 1A
 • Käyttölämpötila: -20 – +70 °C

Toimitus sisältää:

1 x Xplore C1+ GEO autokamera
1 x USB-Laturi kahdella portilla
1 x USB virtajohto (3,5 metriä)
1 x Pikateline tuulilasiin
1 x Kohdistettava varsi virtaliitännällä
1 x Bluetooth etälaukaisin

Hintaluokka: 100€, myyjä: e-ville.com

Kuvia asennuksesta (asennus tehtiin ilman työkaluja):

Xplore C1 -kojelautakamera
Päätimme tehdä asennuksen viimeisen päälle ja vetää johdon verhoilun ja kojelaudan osien taakse piiloon.
Xplore C1 -kojelautakamera
Mukana tullut pitkä USB-kaapeli oli helppo pujottaa verhoilun taakse. Huom. varo sivuairbagien johtoja ja osia!
Xplore C1 -kojelautakamera
Kamera löysi parhaan paikan peruutuspeilin läheisyydestä, sadetunnistimen vierestä.