Jokamies testaa – halvan viinan haku Latviasta

Super Alko -alkoholimyymälä

Viron nostaessa alkoholiveroa rajusti 1.7.2017 suomalaisen katse kääntyyn Latviaan. Hintaero Viroon on aiemmin ollut niin pieni, ettei hakureissu ole ollut taloudellisesti järkevää, mutta nyt tilanne on muuttunut. Esimerkiksi oluen vero on tällä hetkellä 9,13€ per puhdas alkoholilitra, josta se nousee 15,52€ per puhdas alkoholilitra.

Viinaa Latviasta

Suomalaiselle helpoimmin saavutettava kohde on Ainazi, joka sijaitse aivan Viron ja Latvian rajalla Via Baltican varrella. Matkaa Tallinnasta kertyy noin 200 km ja suositusta Pärnusta noin 70 km. Reitti on helppo ja tie hyväkuntoinen, tosin kesällä 2017 Tallinnan ja Pärnun välillä on runsaasti tietöitä.

Latvian rajalle on Tallinnasta matkaa noin 200 km. KUVANKAAPPAUS: Google Maps

Tarvittaessa viinanhakureissu onnistuu päiväkseltään. Ajoaikaa kertyy kolmisen tuntia suuntaansa, joten aamulaivalla saapuva ehtii illaksi kotiin. Pieni koukkaus on helppo yhdistää Pärnun lomaan, jolloin lenkin heittää nopeimmillaan alle kolmessa tunnissa.


Jos vironlomailu on jo tuttua, kannattaa uusia maisemia etsiä Latviasta. Esimerkiksi Jurmalan hiekkarannat (150 km rajalta ja 350km Tallinnasta) ovat ykköskohde kesäiselle rantalomalle ja Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuva Riikan historiallinen vanhakaupunki on näkemisen ympäri vuoden.

Mitä reissuun tarvitaan

Matkalle voi lähteä ilman sen suurempia ennakkovalmisteluita. Lauttapaikka on helppo ostaa suoraan netistä, suomalainen ajokortti riittää eikä esimerkiksi auton liikennevakuutukseen tarvita erillisiä lappuja koska pysytään EU:n alueella (kaskovakuutuksen rajoitteet on varmuudeksi syytä tarkastaa). Auton takakontista on kuitenkin syytä löytyä sammutin, heijastinliivi ja ensiapulaukku, jotka ovat Virossa ja Latviassa pakollisia varusteita. Saamamme tiedon mukaan jotkut rahoitusyhtiöt kieltävät ehdoissaan ulkomaanmatkailun ilman erillistä lupaa, joten velkavolvon ostaneen kannattaa tarkastaa asia.

Ajaminen on Suomea rennompaa ja liikenne soljuu Via Balticalla sujuvasti. Virossa yleisnopeus maantiellä on 90 km/h, mutta liikennevirta kulkee yleisesti 15-20 km/h nopeammin. Vastaantulijat varoittavat ystävällisesti valoja vilkuttamalla mahdollisista tutkista, joten sakkoriski on minimaalinen. Myös raskaan kaluston marssivauhti on suht’ reipas mikä kielii hövelisti säädetyistä rajoittimista.

Latvian puolella katkonainen reunaviiva ohjeistaa ajamaan pientareella ohittamisen helpottamiseksi.

Jos jatkaa matkaa Riikaan saakka, kannattaa Latvian puolella huomata katkomerkillä maalattu reunaviiva, joka ohjeistaa ajamaan reilusti leveän pientareen puolella ohittamisen helpottamiseksi. Ei siis kannata roikkua keskiviivan tuntumassa tientukkona vaan antaa tilaa, koska osalla tuntuu olevan mahdoton kiire. Rajan tuntumassa nopeudet ovat Viroa korkeammat ja liikenne sujuu, mutta Riikaa lähestyessä liikenne ruuhkautuu kellonajasta riippumatta.

Vaihtoehtoja riittää

Tuleva veronkorotus on jo ennakoitu, ja Aivan Viron ja Latvian välisen rajan tuntumassa on kaksi alkoholin myyntiin keskittynyttä liikettä, Alko1000 ja Superalko. Näiden liikkeiden valikoimissa on pääosin tuontioluita, joten paikallisia erikoisuuksia etsivän kannattaa jatkaa matkaa vielä kymmenen kilometriä etelämmäs Salatsiin, josta löytyy useampikin supermarket.

Alko1000 toimii nuhjuisessa rakennuksessa, joka on ennen ollut raja-asema.

Vanhan raja-aseman tiloissa toimiva Alko1000 on kotikutoinen ja ulospäin hieman epäsiistin oloinen. Tosiostajaa saattaa häiritä kahdessa tasossa toimiva kauppa, jolloin kärryn kanssa ei pääse pyörimään koko kaupassa. Valikoima on peruskattava.

Alko1000 toimii kahdessa kerroksessa, joten suurempaa satsia hakeva joutuu kantohommiin. Valikoima on riittävä.

Upouudessa hallissa toimiva Superalko on moderni kauppa, joka on suunniteltu isoillekin ostoksille. Ympäri liikkeen pääsee isollakin kärryllä, tosin käytävät ovat turhan kapeat ja sumia syntyy ruuhka-aikoina helposti. Valikoima on laaja.

Myös Superalkoon on helppo löytää, koska uusi halli on aivan Via Kaltican kupeessa. Myymälä on aivan rajan tuntumassa.

Hintataso on molemmissa erikoisliikkeissä sama. Esimerkiksi Sandelsin olutlaatikko on molemmissa liikkeissä hinnoiteltu karvan alle kymppiin ja halvimmillaan olutlaatikko lähtee matkaan 8-9 eurolla. Muissakaan tuotteissa ei ole suuria hintaeroja, lonkerosalkun saa parilla kympillä ja perus Freixenet kustantaa 6,50€. Kirkasta viinaa saa vitosen pullo jos merkillä ei ole väliä.

Superalkon uudessa hallissa on helppo shoppailla itsensä vaikka katkaisuhoitoon saakka. Kärryllä pääsee joka paikkaan.

Myös normaali supermarket tarjoaa kattavan valikoiman alkoholia. Limuviinahyllyt notkuvat makeita juomia ja oluita on joka makuun. Myös tiukkaa viinaa löytyy suoraan hyllystä. Hintataso on käytännössä sama kuin alkoholimyymälöissä, irtotölkkeinä kaljasalkku on edullisimmillaan 9-10 euroa, mutta bonuksena ei ole pakko ostaa koko koria, vaan oluenystävä voi kerätä montaa makua maisteltavaksi.

Paikallisen Maxima -supermarketin alkoholivalikoima on sekin kattava. Oluttölkki maksaa 0,40-0,60€ ja valikoima on laatikkomyymälöitä kattavampi paikallisten merkkien osalta.

Kannattaako halvan viinan haku?

Laskimme kuinka järkevää halvan viinan haku on, jos reissuun lähtee vartavasten. Edullisimmillaan auton saa Tallinnaan ja takaisin alle satasella, esimerkiksi Tallinkin päiväristeily auton kera kustantaa 96€ (hintatieto 28.6.2017), jolloin meno on 7:30 aamulautalla ja reissuun jää riittävästi aikaa kun palataan joko 19:30 tai 21:30 lautalla. Baltiassa polttoaine on edullisempaan, joten bensakuluja syntyy 30-40€. Kokonaisuudessa hakukulut ovat siis alle 150€.

Laskimme kuinka paljon alkoholia täytyy tuoda jotta homma kannattaa. Suomessa ylihintainen lonkero tuo suurimman säästön, ja haku kannattaa jo muutaman laatikon kohdalla. Oluenhaussakin kymmenen laatikkoa vie jo voiton puolelle. Kirkkaiden puolella jo kahdella mäyräkoiralla pääsee lähes nollille, eikä kuohuviiniäkään tarvitse montaa laatikkoa kantaa mukanaan.

Lautan purku satamaan ruuhkauttaa kadut. Jokamies suosittelee Tallinkin priority -palvelua, jonka avulla pääsee autolla laivasta ulos ennen muita. Money well spent!

Toimittaja nappasi mukaansa kuusi laatikkoa olutta, viisi laatikko lonkeroa ja laatikollisen kuohuviiniä, sekä muutaman irtopullon. Noin 200€ ostoksien kohdalla säästöä syntyy noin 320€ Suomen hintoihin nähden. Kun vielä tankkaa autoon 70 litraa bensiiniä 20c Suomea edullisemmin ja tekee ruokaostokset ennen laivaan nousemista, niin säästö on hurja. Jokamies suosittelee!

TUOTE SUOMI LATVIA EROTUS MINIMIOSTOS JOKA KUITTAA MATKAT
Olutlaatikko (24 tlk)

25,00 €

9,00 €

16,00 €

9

Original Long Drink (24 tlk)

59,28 €

19,90 €

39,38 €

4

Kirkas viina 30-35% (0,5 l)

10,90 €

5,90 €

5,00 €

27

Freixenet Cordon Negro Cava Brut

9,99 €

6,50 €

3,49 €

38

Latvia on tuleva hittikohde

Uskomme Latvian nousevan piakkoin suureen suosioon. Matka on loppujen lopuksi lyhyt, ja hintaero Suomeen merkittävä. Kun viinanhakureissuun yhdistää lomareissun, tulee lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.