Juppikauden symboli Lamborghini Countach oli 80-luvun lapsen unelmien superauto

Jo ennen Rytsölän veljesten Lamborghini Diabloa oli rahalle ja nousukiidolle toinenkin symboli. Se oli Diablon edeltäjä Countach, jonka häikäilemättömän kiilamainen ulkomuoto symboloi vauhtia ja vaurautta. 80-luvun pikkupoikana ei voinut välttyä Countachin vetovoimalta, ja miksi ihmeessä olisi tarvinnutkaan, vaikka sellaiseen ei villeissä unelmissakaan olisi koskaan ollut varaa.

Countach pysyi tuotannossa hämmästyttävän pitkään, sillä sitä tehtiin vuodesta 1974 aina vuoteen 1990 saakka. Auton hyvin samannäköinen prototyyppi esiteltiin jo vuonna 1971 Geneven autonäyttelyssä, joten 80-lukulaisen kantikas auto oli äärimmäisen moderni ilmestymisvuotenaan. Pitkän suosion salaisuus oli auton eläminen muodissa vuosikymmenten ajan. Siinä missä alkuperäinen tuotantoauto oli jopa Miuramaisen puhdaslinjainen ja keveä, sai auto alleen vuosien varrella massiiviset levikkeet, ja entistäkin lennokkaamman ja valtavan takaspoilerin.


Auton viistosti ylös aukeavat ovet ovat ikoniset, ja alkuperäinen 375 heppainen V12-mylly oli ilmestyessään sensaatiomainen. Toisin kuin maailman ensimmäisenä superautona pidetty edeltäjä Miura oli Countach teknisesti selvästi mietitympi. Kaarteissa Countachin pito oli kertaluokkaa parempi, ja auto oli myös kovemmissa nopeuksissa Miuraa selvästi vakaampi ajettava. Vuonna 1978 esiteltiin ensimmäinen isompi muutos Countachiin LP400S-mallin myötä. Auto sai nyt alleen selvästi leveämmät renkaat pidon parannuttua entisestään. Myös korin saamat uudet levitysosat palvelivat ennen kaikkea paksumpien renkaiden mukanaan tuomaa leveämpää stuukia tehden autosta entistä machomman näköisen.

Vuonna 1982 Countach sai isomman koneen LP500S-version myötä, joka paikkasi aikaisemman päivityksen mukanaan tuomaa painonnousua. Vielä parempaa oli kuitenkin luvassa vuonna 1985, kun mallinimi sai kirjaimet QV peräänsä. Tämä oli neliventtiilinen quattrovalvole-moottori, joka tarjosi jo 455 tervejalkaista hummaa kuljettajan käskytettäviksi, ja jätti sellaiset autot kuin Ferrari Testarossa nielemään pölyä. Viimeinen versio tuli Lamborghinin 25-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1988. Tämä Lamborghini Countach Anniversary Edition -nimellä tunnettu malli oli Countachin myydyin versio 667 valmistetun auton turvin. Siistikuntoisten Countachin hinnat lähtevät maailmalla tätä nykyä 300.000 eurosta ylöspäin.