Kaikki eivät pidä tästä taiteilijasta: Miljoonan euron autot mätänevät metsässä!

Entinen saksalainen kilpakuski Michael Fröhlich tekee taidetta, joka ei miellytä kaikkia. Hänen Dusseldorfissa sijaitsevalla metsälaanilla maatuu vanhoja autoja, jotka on tahallisesti aseteltu esittämään erilaisia tilanteita. Osa autoista on törmännyt puihin, haudattu maan sisään tai parkkeerattu jyrkänteen reunoille. Asian tekee entistä mielenkiintoisemmaksi se, että osa autoista on jo haluttuja harvinaisuuksia. Kokoelmiin kuuluu mm. Jaguar XK120, jonka arvo on melko romukuntoisenakin noin 150.000 euroa.

Muita seteliraha-autoja ovat mm. Porsche 356 kilpa-auto, ja 40-luvun lopun musta Buick, jonka massiivista kromihymyä eivät ole luonnonvoimat vielä täysin nujertaneet. Eräs miehen kantaaottavimmista teoksista on puistosta löytyvä Rolls Royce, jonka nimi on ”Fuckingham Palace”. Rikkinäisestä sivuikkunasta on nähtävistä kuskinpukilla istuva Queen Elizabeth –vahanukke, jonka virnistävä hymy on kuin suoraan Hohdon ylijäämämateriaaleista.


Kun Michael oli voittanut grand prix –kisan Saksassa vuonna 1984 omalla Jaguar XK120:lla, 66-vuotias Michael päätti kerätä yhden vanhan auton jokaisena elinvuotena aina vuoteen 2000 saakka, jolloin hän täytti 50-vuotta. Omien sanojensa mukaan autot metsässä kertovat hänen elämäntarinansa, joka koostuu 50:stä osasta. ”Halusin kuvata, kuinka lopulta luonto on voimakkaampi kuin ihmismieli, tai ihmiskunnan insinööriosaaminen”, Michael lataa. Miehen mukaan on maun ja vapauden rajoissa, mitä ihminen voi, tai saa tehdä elämässään.

Vanhoja autoja ostaessaan ne olivat ulkonäkönsä puolesta vielä melko hyväkuntoisia. Installaatiolla Michael haluaa kuitenkin osoittaa, että lopulta luonto vie voiton, ja kaikki ihmisen tekemä rapistuu näiden voimien edessä. Kaiken taustalla ovat miehen mieliin kummittelemaan jääneet isänsä sanat, jotka isä iskosti nuoren Michaelin mieliin. Isä oli kehottanut poikaansa tekemään jotain merkityksellistä ennen kuin tämä täyttäisi 50 vuotta.

Michael täytti persoonallisella tavallaan isänsä toiveen kerätessä metsäänsä 50 autonraatoa. Hänen isänsä olikin ollut ylpeä poikansa kokoelmasta, vaikka äiti olikin pitänyt poikaansa hulluna moisen järjettömyyden takia. Tänä päivänä kokoelman arvokkain auto, Michaelin kisoissa käyttämä Jaguar, on käsittämättömällä tavalla kokenut arvonnousun, vaikka kunto on huomattavasti heikompi, kuin ajokuntoisen auton metsätaipaleen alkuvuotena. Jaguarin arvo oli nimittäin vielä 80-luvulla noin 100.000 d-markkaa, mutta tänä päivänä metsässä maatuneelle autolle voisi löytää ostajan 150.000 eurolla. Herääkin kysymys pitäisikö meidän kaikkien ostaa hyväkuntoisia autoja, ja viedä ne metsään nostamaan arvoaan?