Kaksi vanhempaa ruostunutta autoa törmäyskokeessa. Katso videoilta miten autoille kävi.

Folksamin vakuutusyhtiö Ruotsin maalta päätti ottaa kaksi suosittua takavuosien autoa törmäystestiin. Autoiksi valikoituivat ensimmäisen sukupolven Mazda 6 ja viidennen sukupolven Volkswagen Golf. Mazda 6 on varsinkin talven suolasohjoista tutuissa Pohjoismaissa melkoisen ruostepommin maineessa. Golf puolestaan on hyvän ruosteenestokäsittelynsä ansiosta usein alkanut mädäntyä vasta kymmenenvuotiaana. Miten nämä vanhat autot pärjäsivät tämän päivän törmäyskokeessa?

Autoille tehtiin modernit törmäystestit Thatchamin tutkimuskeskuksessa Britanniassa. Ruosteen ongelma ei ole vain siinä, että se näkyy ulkoisesti koripelleissä. Myös runko saa osansa ruosteesta, mikä vaikuttaa auton jäykkyyteen siihen kohdistuessa suuria törmäysvoimia. Vaikka vuosien 2003-2008 Mazda 6 pärjäsi uutena autona kohtuullisen hyvin Euro NCAP -törmäystestissä, on sen kyydissä nykyään noin 20% suurempi riski saada surmansa kolarissa.

Ruostuneessa Mazdassa mm. istuinten kiinnitykset elävät ja törmäysnuken pää osuu b-pilariin. Molempien autojen törmäystyynyt laukeavat kuten pitääkin, mutta Nuken pää ei Mazdassa törmäyksessä osu tyynyyn kuten on tarkoitettu. Testaushenkilökunnan mukaan autot pärjäsivät hieman paremmin kuin oli oletettu, mutta molemmat autoista osoittivat heikkouksia rakenteessaan uuteen vastaavaan verrattuna. Testeissä kuitenkin Volkswagen Golf menestyi selvästi aasialaista kilpailijaan paremmin. Molempia autoja verrattiin tuloksiin kun autot olivat uusia, ei tämän vuoden uusiin autoihin.


Tämän jutun tarkoitus ei missään nimessä ole haukkua vanhoja autoja, ja käskeä painelemaan tältä istumalta pankin kautta Laakkoselle valitsemaan uuden auton väriä. Useimmat iäkkäät autot ovat vielä täysin kelvollisia turvallisen maltillisessa ajossa, kunhan muistaa että ne ovat täysin vääriä laitteita otettaessa riskejä. Käytettyjen autojen kaupoilla onkin syytä muistaa, että näkyvä ruoste tarkoittaa usein myös kolariturvallisuuden alentumista.

Katso Mazda 6 törmäysvideo tästä:

Katso Volkswagen Golf törmäysvideo tästä: