Käsittämätön juttu: Tuotantoyhtiö Warner vaati alkuperäistä Batman-autoa tuhottavaksi.

Alkuperäinen vuoden 1966 Batman tv-sarjaa varten valmistettu Batmobile on automaailman suuria ikoneja. Auton suunnitellut George Barris (1925-2015) kuuluu autojen kustomoinnin suurimpiin ikoneihin. Mies loihti legendaarisen siivekkään yhdellä dollarilla(!) ostamastaan kanta-autona toimineesta Lincoln Futurasta vain kolmessa viikossa. Batmobile jäi kuvausten jälkeen luojansa Barrisin omistukseen, mikä aiheutti vuosia myöhemmin käsittämättömän kahnauksen Batman-elokuvien kuvausoikeudet omistavan Warner Brothers –elokuvayhtiön kanssa.

Kun Warnerilla päätettiin tehdä 80-luvulla ensimmäinen elokuva DC Comicsin omistamasta Batman-tuotemerkistä, uuden Batmanin ja vanhan tv-sarja Batmanin välille haluttiin tehdä selvä pesäero. Siinä missä Adam Westin 60-luvun Batman oli humoristinen ja kaljamahainen kalsareissaan viihtyvä pelle-Batman, tuli uuden Batmanin olla pikemminkin S&M:ää harrastava suomalaismies, eli kokovartalonahka-asuun pukeutuva möreä-ääninen jurottaja. Luonnollisesti uusi brändi tuli pohjata vakavahenkisempiin sarjakuviin, jotka eivät hilpeän tv-sarjan jäljiltä kuitenkaan olleet kaikille tuttuja.


Pahaksi onneksi alkuperäisen Batmobilen omistanut Barris ei tiennyt, että hänen luomansa auto ei tehnyt lainkaan hyvää uudelle Batmanin brändille. Mies saattoi edelleen julkisesti esitellä autoaan, kun samaan aikaan rakennettiin miljoonilla dollareilla kuvastoa, jossa Batmobilestakin oli tullut huomattavasti pelottavamman ja mahtipontisemman näköinen kokomusta kapistus. Warnerin juristit löysivätkin vanhoista sopimusasiakirjoista kohdan, jossa tv-sarjan kuvausten jälkeen alkuperäinen Batmobile oli määrätty tuhottavaksi.

Barris sai tämän johdosta varsin ikävän puhelun Warnerilta, jossa miehelle annettiin kuukausi aikaa hävittää auto. Pyyntö tuntuu tänä päivänä täysin käsittämättömältä, sillä onhan kyseessä pala mittaamattoman arvokasta kulttuurihistoriaa, joka tulisi olla museossa suojeltuna, eikä ahnaiden studiopamppujen pelinappulana. Onneksi apuun riensi vanhojen autojen suurena ystävänä tunnettu ”The Tonight Show:n” talk show –isäntä Jay Leno, joka lupasi suositussa iltaohjelmassaan näyttää, kuinka Batmobile pilkotaan ja palastellaan silpuksi.

Lienee sanomattakin selvää, että kun huhu moisesta häpeällisestä tuhoamisoperaatiosta levisi, vetäytyi elokuvastudio pian aikeistaan vähin äänin. Voi vain kuvitella, mikä imagotappio auton tuhoaminen olisi yhtiölle ollut. Barrisin Batmobilen perintö elää onneksi episodin jälkeen vahvempana kuin koskaan, ja sen todistavat jo yksistään tästä alkuperäisestä autosta tehdyt lukuisat lelut ja pienoismallit, joita allekirjoittaneenkin hyllystäkin löytyy. Entäs sitten se alkuperäinen oikea Batmobile? Se on viimeksi myyty huutokaupassa miltei viiden miljoonan dollarin hintaan, joten palastelu ei ihan heti uhkaa autoa uudelleen.