Kelpaisiko 1400 kilometriä ajettu Saab 900 hintaan 900 euroa?

Saab on Yhdysvalloissa pienen piirin kulttiauto, joka tuo pohjoismaalaista eksotiikkaa sikäläiseen autokantaan. Pari vuotta sitten Jenkkilässä ilmestyi myyntiin kotoisen rusehtava vuosimallin 1984 Saab 900 –latolöytö, joka sinällään ei olisi kummoinen uutinen näilläkään seuduilla. Asian teki mielenkiintoiseksi yli 30 vuotta paikoillaan seisoneen auton mailit, joita mittarin mukaan oli kertynyt vaivaiset 868, eli alle 1400 kilometriä!

Kolikolla on tässä tapauksessa kääntöpuolensa, sillä auto ei ole ajokuntoinen. Kuvissa auto sitä vastoin näyttää hämmästyttävältä säilymäihmeeltä. Auton sisusta on täysin alkuperäisessä kunnossa. Ennen netissä kaupitellun auton sulkeutumista siitä oli huudettu 1005,55 Yhdysvaltain dollaria, eli noin 900 euroa, mikä näin vähän ajetusta autosta olisi ollut melkoinen löytö. Juttumme ei kerro auton lopullista hintaa, mutta tiedossa olevalla summalla olisi saanut Saabin, jossa on vielä alkuperäinen öljynsuodatin ja akkukin paikoillaan. Kaupan päälle olisi saanut vielä läjän varaosia, kuten ikkunaveivin ja sivupeilin.


Monen saabistin mielestä tällainen löytö kuuluisi museoon, ja onhan kyseessä toki melkoinen harvinaisuus meille Saab-sairautta potemattomillekin. Autosta löytyy alkuperäinen 8-venttiilinen moottori ja automaattilaatikko. Ilmoituksessaan myyjä kertoi putsanneensa valmiiksi polttoainesuuttimet, ja että starttimoottorin solenoidi saattaa olla vaihdon tarpeessa. Myös polttoainetankin mähmät on perusteellisesti putsattu, ja öljyt vaihdettu, joten pelinavaus auton kuntoon saattamiseksi on jo tehty.

Kuten arvata saattaa auton kori on hämmästyttävän ruosteeton säilytyksen aikana tulleita ruostekohtia lukuun ottamatta. Myyjä on testannut myös auton sähköpuolen, joka kuulemma toimii moitteetta. Kojelautakaan ei ole kokenut tyypillistä halkeamista, ja jarrutkin toimivat. Saabin alkuperäiset Pirelli-renkaat olisivat lähes ajamattomat, mutta kumi on niissä mennyt koppuraksi. Kolme neljästä renkaasta pitää silti vielä ilmat sisuksissaan. Myyntihetkellään tämä Saab 900 saattoi olla maailman vähiten ajettu lajinsa edustaja. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä ostaja lopulta teki tälle ruotsalaiselle selviytyjälle.