Kelpaisiko 59-vuotta vanha sähköauto? Sellainen on nyt huudettavissa Ebayssä!

Tuntuu uskomattomalta, että keksintö, joka näki päivän valon yli 100 vuotta sitten, on edelleen vain harvojen hupia. Kyseessä on tietenkin sähköauto, joka on suuren yleisön tietoisuuteen noussut lähinnä amerikkalaisen Teslan ansiosta. Yrittäjiä on toki mahtunut pitkän taipaleen aikana lukuisia muitakin. Yksi näistä on Henney Kilowatt, joka on modifioitu Renault Dauphinen pohjalta. Juttumme sähköauto näki päivänvalon vuonna 1960, joten se on sähköautoksi vasta keski-ikäinen.

Auto muutettiin sähköautoksi kaukana ranskalaisen Dauphinen synnyinmaasta Amerikan mantereella. Se tunnetaan myös ensimmäisenä transistori-pohjaisena sähköautona, joten se oli monella tapaa edellä aikaansa. Autoja muutettiin kulkemaan sähköllä ainoastaan 47 kappaletta, joten sähkö-Dauphine on perin harvinainen kapistus. Henneyn 72-voltin järjestelmä takaa autolle miltei 100 km/h nopeuden, ja yhtä pitkän toimintasäteen täydellä latauksella. Miltei koko ikänsä saman omistajan hallussa ollut auto päätyi nykyiselle omistajalleen kuolinpesän kautta, ja on nyt myynnissä Ebayssä. Auton huutohinta on tällä hetkellä reilut 1300 euroa, mikä olisi auton harvinaisuus huomioon ottaen laillinen varkaus.


Henneystä löytyy perin amerikkalainen General Electricin valmistama moottori, joka auton aikaisemmissa versioissa oli 36-volttinen. Se takasi 64 km/h huiput 64 kilometrin toimintasäteellä, joten nyt myynnissä oleva auto on halutumpaa myöhempää tuotantoa. Vaikka auto on kaikesta päätellen ollut pitkään käyttämättä, niin myyjä on testannut auton moottorin pyörivän eteen- ja taaksepäin, joten auton elvyttäminen ajokuntoiseksi vaikuttaa lupaavalta.

Auton 72-voltin sähköjärjestelmä saa virtansa 12 kappaleesta 6-voltin akkuja, jotka on kytketty sarjaan. Dauphinen alkuperäinen voimansiirto on nähtävästi kytketty järjestelmään asiaankuuluvan adapterin välityksellä. Ikäisekseen auto on melko hyvässä kunnossa, joskin kuvista päätellen sisustan entisöimiseksi riittää töitä. Kojelaudasta löytyy luonnollisesti mittarit, jotka näyttävät kuljettajalle voltit ja ampeerit. Autosta löytyy myös eteen- ja taaksekytkin aivan kuin nykyajan golf-kärryissä. Kauhtuneessa, mutta räpeltämättömässä alkuperäiskunnossa autossa on paljon potentiaalia. Täydellisen kunnostuksen sijaan se pitäisikin mieluummin käyttöentisöidä, jotta tuleville sukupolville voitaisiin osoittaa autenttisen vanha auto, jolle kaikki modernit Teslatkin ovat paljon velkaa.

Katso tästä auton myynti-ilmoitus!