Kevytauto on turvallisempi vaihtoehto mopoautolle – ranskalaiset etunenässä

Kevytauto on T-ajoneuvoluokkaan asettuva uusi ajoneuvoryhmä, joka saattaa hallituksen esityksen mukaan tulla käyttöön jo marraskuussa 2019. Kevytauto on kattavilla turvavarusteilla varustettu kevyt henkilöauto, joka on nopeusrajoitettu. Tällä hetkellä kevytauton nopeudeksi on ehdotettu 60 km/h, mutta Liikenneturva pitää sitä vielä liian korkeana ja ehdottaa 45 km/h nopeusrajoitusta.

Eduskunnan Liikenne- ja viestintävaliokunta julkaisi 11.12.2018 hallitukselle mietinnön hallituksen aiemmin eduskunnalle tekemästä esityksestä liittyen ajoneuvolain, ajokorttilain sekä eräiden näihin liittyvien lakien muuttamiseen. Mietinnössä ehdotettiin hyväksyttäväksi hallituksen aiemmin tekemä esitys muutamin nopeusrajoitettuihin henkilöautoihin liittyvin muutoksin.

– Mietintö esittää otettavaksi käyttöön uuden kansallisen T-ajoneuvoluokkaan asettuvan ajoneuvoryhmän nimeltä kevytauto. Tähän kuuluisivat tietyt mittakriteerit täyttävät, henkilöautosta muunnetut ja nopeudeltaan enintään 60 kilometriin tunnissa rajoitetut ajoneuvot. Kevytauton kuljettaminen edellyttäisi mopoautojen tavoin AM-luokan ajo-oikeutta.


Lain esitetään tulevan voimaan 1.11.2019 ja voimaan tulleessaan se mahdollistaisi 15-17 vuotiaiden sekä muiden AM-luokan ajokortin suorittaneiden tiellä liikkumisen mopoautoa merkittävästi turvallisemmalla ajoneuvolla.

Valiokunta on mietinnössään painottanut liikenteen ja liikenteessä liikkumisen turvallisuutta ja esittää useiden modernien turvavarusteiden säätämistä kevytautoihin pakolliseksi. Lisäksi valiokunta kehottaa autoalaa tarjoamaan kevytautokäyttöön sellaisia ajoneuvoja, joissa nuoria ja kokemattomia kuljettajia avustava turvallisuusvarustelu on mahdollisimman kattava. Hallituksen esityksen mukaan muun muassa ajonvakautusjärjestelmä, ABS-jarrut ja jarruassistentti olisivat kevytautossa pakollisia. Näiden lisäksi erilaiset kuljettajaa avustavat turvallisuusvarusteet, kuten automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä, kaistavahti ja erilaiset varoitus- ja tunnistusjärjestelmät yleistyvät myös pienemmän kokoluokan autoissa kaiken aikaa.

Muun muassa PSA-konsernin, Citroën, Peugeot ja DS –mallistojen useissa kevytautoiksi soveltuvissa pienikokoisemmissa malleissa, kuten Peugeot 208 Signature –mallissa, löytyy jo nyt vakiovarusteena mietinnössä mainitut edistyneemmät turvavarusteet. Lisävaihtoehtoja kevytautoiksi muutettavissa olevaan mallivalikoimaan tuovat turvavarustepaketit, kuten esimerkiksi Citroën C3 –malliin saatava Safety pack –varustepaketti.

Kevytauton hankinta on mopoautoon verrattuna selvästi järkevämpi, sillä kevytauto on huomattavasti turvallisempi ja jos kevytauto halutaan myöhemmin muuttaa henkilöautoksi kuljettajan hankkiessa normaalin ajokortin, voi hän jatkaa ajoa tutulla ja turvallisella ajoneuvolla. Myös kevytauton arvo säilyy mopoautoja paremmin.

Nopeusrajoitettuja autoja koskeva laki tulee nykymuodossaan koskemaan omamassaltaan alle 1.500 kg painoisia henkilöautoja tai sähköautoissa alle 1.800 kg painoisia henkilöajoneuvoja.  Esitettyjen rajojen alle Citroënin mallistosta löytyvät suositut mallit C1, C3 ja C4 Cactus. Peugeot vastaavasti tarjoaa vaihtoehtoja malleissa Peugeot 108, 208 sekä 308.