Kiinalaiset kutistivat G-Mersun – alle 3,3 metrin pituinen miniversio kulkee sähköllä korkeintaan viittäkymppiä

Mersun G-luokka kuuluu suurimpiin maasturi-ikoneihin mm. Land Rover Defenderin ja Jeep Wranglerin ohella. Ensimmäisen sukupolven G pysyi tuotannossa peräti 39 vuotta, kunnes auton seuraaja esiteltiin vihdoin tämän vuoden alussa. Se on lähes pilkuntarkka kopio alkuperäisestä, vaikka tekniikka onkin kehittynyt huimasti peltien alla. Näin ikoniseen asemaan kohonneen auton linjoja ei sovi peukaloida liiaksi, minkä Mercedeskin tietää hyvin.

Kopioinnin varsinaisia mestareita ovat kuitenkin kiinalaiset, jotka ovat tehneet lähes hämäävän aidonnäköisiä jäljitelmiä monista länsimaisista luksusautoista. Niiden tekniikka on ollut sen sijaan kiinalaista perustasoa, mutta se ei ole häirinnyt arvokkaan näköisen menopelin halvalla saaneita paikallisia ostajia. Nyt Kiinan markkinoille lanseerattiin Qifeng Auto -nimisen valmistajan K7:ksi ristitty uutuus, joka on kuin pesussa kutistunut G-Mersu.


Esikuva ei jää epäselväksi etenkään auton nokkaa tutkittaessa. Konepellin, maskin, pyöreiden etuvalojen ja lokasuojien päällä pönöttävien vilkkujen muodot on lainattu lähes suoraan Mercedeksen maasturista, mutta mittakaava on hieman eri. Kiinalaisluomus on nimittäin vain vajaan 3,3 metrin pituinen, ja akselivälikin on ainoastaan 2,1 metriä. Leveyttä autolle on siunaantunut alle 1,5 metriä, eli se mahtuu hienosti kaupunkien kapeille kujille.

K7 on tarkoitettu juuri tällaiseen ympristöön, koska se kuuluu ns. LSEV-luokkaan. Lyhenne tulee sanoista low-speed electric vehicle. Tämän kategorian autot ovat erityisen suosittuja pienemmissä kiinalaiskaupungeissa, ja niiden huippunopeus on rajoitettu 50 km/h:n lukemaan. LSEV-autoilla ei edes saa ajaa isommilla maanteillä ja moottoriteillä, jolloin viidenkympin huiput eivät tee niistä tientukkoja. Lisäksi sähkötoimiset miniautot helpottavat Kiinan kaupunkien pahoja saasteongelmia.

Qifeng Auton luomaa minimersua vauhdittaa joko 5,3- tai 6,7-heppainen sähkömoottori, joka saa voimansa 60- tai 72-volttiselta akulta. Tämä riittää lainsäädännön sanelemaan 50 km/h:n huippunopeuteen, ja toimintamatkaksi kerrotaan 170 kilometriä. K7 maksaa Kiinassa vain reilut 3200 euroa, mutta sen tietoviihdevarustelu on suorastaan ruhtinaallinen hintaan nähden. Sähköautossa on nimittäin paikka muistikortille, USB- ja AUX-liitännät, navigaattori ja jopa langaton netti. Ainakin tässä suhteessa K7 on siis lähes esikuvansa tasolla, joka maksaa kymmeniä kertoja enemmän.